Efter att stadigt ha försvarat sin plats i Gränslandet, Robinsons spin-off för de utröstade deltagarna, fick Sophia Aronsson tillsammans med Alex Chennaoui lämna programmet efter att det uppdagats att de tillsammans med Elias Akyol handlat mat och gömt i skogen. Avsnittet där Anders Övergård levererar nyheten till Alex och Sophia (Elias har redan fått lämna i en utslagstävling) släpptes i dag och ligger nu ute på TV4 Play. På sitt Instagram berättar Sophia Aronsson om mat-fusket, och Alex ber sina Insta-följare om ursäkt för att han gör så många besvikna.
QX ringde upp Sophia för att få hennes version av allt

– Ja, det är Fusk-Fia, svarar hon med ett skratt när hon lyfter telefonen.

– Först och främst vill jag säga att det så klart är oförsvarligt med fusk. Det vi gjorde var inte okej, och jag står för vad jag gjort. Men man får också ta det för vad det är. Vi pucklade ju inte på någon, utan för min del kom detta av att jag var extremt uttråkad och ville hem. Och jag som är spontan och impulsiv kände att ”äh, vad fan” när idén kläcktes.

Så, berätta hur gick det till?
– Det låg ett hus 100 meter bort från vårt läger som vi höll lite koll på, men det var ingen där så Elias och jag gick längre bort för att se om vi hittade något annat. Då mötte vi ett par som berättade om en camping i närheten dit vi tog oss. Tanken var då att vi skulle kontakta Alex fru som skulle swisha någon som skulle handla mat åt oss.  Jag var först inte jättepepp på att göra allt detta, men kände mig som sagt lite uppgiven efter att ha varit i Gränslandet länge och vunnit en massa, utan att få chansen att ta oss tillbaka. Produktionen hade lovat att vi skulle ges flera chanser att ta oss tillbaka men inget hände, så jag var less. Hur som helst, vi kom till en camping där vi mötte ett par killar som erbjöd sig att hjälpa oss. Så vi hoppade in i deras bil och åkte till ICA Maxi i Haparanda. På väg dit ringde jag Alex fru i grabbarnas telefon och förklarade vem jag var och bad henne swisha 1500 kronor. Hon var misstänksam och det tog ett tag innan hon gick med på det, och det fattar jag ju. Men jag fick förklara lite som Alex berättat så hon skulle förstå att det var Alex som också låg bakom det här. Nåväl, Elias stannar i bilen och jag och killarna går in och handlar. Jag hade en lista med falukorv, köttbullar, pannkakor, Pringles-chips, chokladkakor, tonfisk… Mitt viktigaste var hygienen. så jag köpte schampo, tandkräm och tvål.

Men var gjorde ni av allt?
– Jo, sen kom vi fram och Elias och jag släpade allt genom skogen. Han proppade i sig mat och godis på vägen, och när ni ser klippet efter att vi ”gått vilse” i programmet är han helt sockerhög (skrattar). Vi gömde allt i skogen och på morgonen tog sig Alex och Elias tillbaka för att hitta ett nytt gömställe. Det roliga är att killarna var otroligt misstänksamma mot varandra och att den ena skulle gömma saker för den andra, och mitt emellan stod jag.

Sophia Aronsson.

Hur kunde inte produktionen märka detta?
– När kamareateamen var klara för dagen var det Robinson-tävling på en annan ö så då var alla tvungna att vara där. Då visste vi att nattvakten inte skulle komma förrän senare, så då passade vi på. Och sen är vi ju alla inte övervakade hela tiden, att gå ut i skogen får vi göra på egen hand.

Men det var inte produktionen som kom på er?
– Nej, för det visar sig att Alex fru blivit misstänksam och ringt till produktionen och berättat. Så ett team kommer ut och varnar oss. Där och då blir vi inte diskade, utan får en varning. De säger att de kan se mellan fingrarna OM det inte finns mat kvar, vilket vi då säger trots att det gör det. Kort därefter åker Elias ut och jag berättar om allt för Ludde som nyss kommit till Gränslandet. Relationen mellan Ludde och Alex är ju inte så bra, så när han ser att Alex smiter iväg för att äta köttbullar ställer han ett ultimatum på produktionen, antigen lämnar han eller så gör de något åt fusket. Och dagen efter åker vi ut. Och med det sagt så skyller jag absolut inget på Ludde. Det här var vårt fel och vi ska absolut ta konsekvenserna.

Men varför gjorde du detta, du har ju varit så stark i tävlingar och hållit dig kvar så länge?
– Jag var extremt uttråkad och ville flera gånger bara åka hem. Även om man ser att jag är laddad under tävlingarna så är det bara en så liten del av tiden där. Det var jättelångtråkigt, och det hände så extremt lite jämfört med ”vanliga” Robinson. Sen är det en väldigt speciell grej att vara med i Robinson. Man kommer ifrån vardagen, lever i en egen värld, och där var detta bara ett kul bus, en lite förbjuden grej. Men jag ser ju i efterhand tydligare att det var fusk.

Ångrar du dig?
– Jag är egentligen ingen som ångrar saker, och jag får ju stå för de beslut jag fattat. Men, i efterhand ser jag hur stark jag var, och när jag dessutom inser att någon av oss snart skulle få chansen att ta sig tillbaka så var det inte så smart. Jag tror både Alex och jag kunnat ta oss tillbaka.

Innan du åkte hann du även berätta om din bakgrund med att du föddes i en killkropp, för Wilma och Ludde?
– Ja, innan hade jag bara pratat med kameratemet om det. Jag antar att de visste att jag skulle få åka inom kort, så de pushade mig lite att berätta. Egentligen vill jag berätta för Johanna först, men det kändes bra att prata med Wilma och Ludde också, då båda två är otroligt fina människor. Men jag berättade faktiskt för dem innan det ni ser i tv så den tagningen är iscensatt. De var lite mer chockade första gången, men reagerade jättefint. Det kändes i alla fall bra att jag berättade.

Hur kom det sig att du aldrig berättade för Johanna under tiden i Lag Nord?
– Jag tyckte ju inte att jag låg pyrt till och ville inte stressa fram något. Jag såg ingen brådis, men sen hamnade jag i Gränslandet och då var det för sent.

Så, hur känns det nu då? Du har ju fått ganska mycket skit i sociala medier tidigare, är du orolig för en ny hatstorm? 
– Det kan ju inte bli värre (skrattar). Nu har de nåt annat att fokusera på än min bakgrund eller min bikini-rumpa. Jag är okej med att folk har åsikter och jag gjorde ju något som inte var okej.