Efter ett antal veckor som en oövervinnerlig spelare i årets Robinson-säsong tvingades William Seth Wenzel lämna programmet i kvällens avsnitt. Detta efter att Anders Öfvergård berättade att finalveckan skulle inledas med en utröstning direkt efter att Haparanda-gänget röstat ut Rickard Länta.
QX ringde upp William efter chockutröstningen.

Men vilken trist inledning på finalveckan! Hade du förväntat dig att det här skulle hända?
– Ja, jag hade ju det. Jag hade sett att samma sak hände förra året, och tänkte att det fanns en risk att det skulle bli ännu ett ö-råd för att starta finalveckan. Alla andra veckor hade jag lämnat saker i lägret men den här veckan tog jag med mig allt ifall det skulle bli så här. Jag sitter ju och ler under omröstningen eftersom det var lite av ett bittert konstaterande ”ja, det blev som jag misstänkt” liksom.

Det har ju gått så bra för dig, har du hela tiden tänkt att de röstar ut dig om chansen ges?
– Ja, efter andra veckan så kände jag mig helt säker på att jag skulle röstas ut om jag inte var immun. De andra var ju så trötta på mina vinster och även om de inte sa rakt ut att dom skulle rösta på mig så fattade jag ju. Det är ju bara att se hur de reagerade när folk kom tvåa, det fanns ju en bitterhet över att jag vann hela tiden.

Känner du att det är orättvist att du åkte ut?
– På ett sätt ja, men man vet ju vad man ger sig in på när man är med. Så här är Robinson. Det här är inte ett program där det handlar om att vara bäst i tävlingar, och jag visste ju det. Hade det varit en ren överlevnadstävling så hade jag resonerat annorlunda, men det här är ju så det ser ut och det är ju bara att se vilka som brukar vinna.

Tänkte du någon gång att du skulle ”downplaya” din styrka?
– Ja, det var en taktik jag hade i början. Men den sprack väldigt snabbt och sen var det ju bara att köra på. Enda sättet att vara säker var att satsa på vinst.

Är det inte lite trist att en sådan spelare som du aldrig kan vinna, och att det oftast blir folk som just glider med in i finalen?
– Jo, det tycker jag absolut. Robinson tappar lite av sin charm när upplägget alltid är detsamma och man vet att det är nån sämre presterande som glider med bara för att ingen röstar på den personen. Så tävlingsmässigt kanske det inte är det roligaste att titta på.

Jag hade ju trott att du skulle vinna alltihopa eftersom du gick till finalveckan…
– Vänner och bekanta som sett kvällens avsnitt har ringt mig i chock och varit ledsna över vad som hände i programmet. Nu väntar jag bara på att mamma ska ringa och gråta. Många har ju varit övertygade om att jag ska vinna och de flesta jag pratat med har sagt att jag kommer vinna. Då har jag ibland bara velat skrika ”jag åker ut snart!”

Hade du kunnat göra nåt annorlunda?
– Jag har ju funderat mycket på det där, men jag hade ju bara kunnat köpa röster och på så vis fått ut Joanna i första ö-rådet. Men när de andra sen skulle rösta i det andra ö-rådet så hade jag ju åkt i alla fall, så…nej.

Hur tittade du ikväll?
– Med några vänner och Pontus. Det var skitjobbigt att se, men jag försöker se det roliga i det och det är ju lättare att skratta med folk man gillar. Nu känns det mest skönt att kunna prata fritt om allt med folk, för jag har ju burit så mycket inom mig.

Du fick ett brev från Pontus också i programmet, vad betydde det?
– Att få ett brev av Pontus betytte så mycket för mig! Jag kan inte med ord beskriva hur mycket jag saknade honom under tiden jag var där. Att få läsa hans brev, få en bild på oss två och känna doften av hans parfym var det bästa pris jag kunde få.

Vem hoppas du nu ska vinna?
– Ludde absolut. Han är den mest genuina och fina personen och spelaren. Och en kille och vän som jag tycker väldigt bra om.