Robinson 2021 är över och årets Robinson blev Dennis Johansson. En bra vinnare som kämpat på snyggt och spelat ett smidigt spel under radarn.  Och killen verkar vara en guldgrabb. Lycka att vara hans Ida liksom.
Men med det sagt hade jag så gärna sett en kvinnlig Robinson för första gången på väldigt länge. Det är dags nu. Förra året var det två brudar mot en man i final och oddsen talade för kvinnorna i år också. Och det höll ju nästan på att gå vägen. För finalen visade sig bli en av alla tiders mest spännande Robinson-uppgörelser!

Dennis tog visserligen täten från start medan Joanna Swica var stark tvåa. Annki Nilsson ålade sig i sakta gemak över det första hindret och kändes som snigeln bakom två energiska fitness-harar. Jag räknade ut henne redan innan del två av finalbanan. Men.
Dennis ledning knappades sen in när den hunkige norrlänningen totalmisslyckades att se ett sammanhang i niobitarspusslet. Joanna tog då täten och det såg ut som att vi äntligen skulle få se en kvinna tända elden och höja statyn av drived och renhorn till skyn. Det hoppet hoppade sedan över till högoddsaren Annki som helt plötligt hade knappat in på sina yngre kollegor och nu ledde! Men i den eldiga sista delen av Robinson-finalen drog Dennis det längsta strået och än en gång vann finalens enda man. Väl kämpat! Och otroligt bra tv.

Ett par saker måste dock ändras i programmet inför nästa års Västindien-inspelningar:

Jag kan hålla med om att det kanske inte var helt rättvist att en utvilad och uppäten William Seth Wenzel kom in ett par veckor in och tävlade mot ett trött gäng som varit där från start. För hade han bara kommit in lite tidigare, fått bo lite mer i skogen, så kanske det känts rättvisare. Men faktum kvarstår: Att väldigt orättvist rösta ut den spelare som vunnit tävling efter tävling kändes heller inte rätt. Det var oändligt orättvist att han, som verkligen kämpat för sin existens i flera veckor bara blåstes ut så där förra söndagen. Han VAR ju årets Robinson liksom.
Och det är ju helt klart så att Wenzel har del i Dennis vinst. Dels att Dennis kunde segla under radarn och ta hem spelet i slutet, eftersom de andra i Williams närvaro glömde vilka muskler som dolde sig under den rödsvarta skogshuggarskjortan. Men också att han fick komma till Maktens boning sent i spelet och tanka viktig pasta-energi just tack vare Williams inbjudan.
Men som sagt, att en vinnar-maskin som William aldrig kan vinna Robinson är både knasigt och orättvist. Se över till nästa år, tack.

En annan sak jag stört mig på är det hafsiga berättandet i år. Det som varit så tight tidigare år. Hur blev Ludde och William så bra polare? Varför var Ludde aldrig besviken på det andra sveket från William? Var Joannas humör verkligen en stor grej i lägret? Varför ville Wrenkler så gärna åka hem? Hur och när kom folk fram till att Hayes skulle lämna? Det var många trådar som lämnades dinglande i år. Orkade inte produktionen filma i norrländsk kyla?

Mest stör jag mig dock på att vi aldrig får veta vem som röstar på vem!
Nej, vi behöver inte se vad de skriver på lapparna innan redovisningen, för det förstör spänningen. Men till nästa säsong vill jag med grafik se vem som röstar på vem i efterhand (eller under röstningen). Jag kommer nu ligga sömnlös i veckor efter kvällens öråd: Vilka två tyckte att Joanna inte var finalvärdig?!

På det stora hela lyfter jag dock Luddes beiga fiskarhatt i ett tack för årets säsong. Vad som från början kändes som ett segdraget fruset potatisätande äventyr blev i slutändan riktigt bra tv. Visst, det tog ett tag, längre än vanligt, innan deltagarna fick lite personlighet. Men sen: William älskade man ju från första segern, men med tiden fick jag också stora favoriter i Joanna, Dennis och framför allt Olivia. Jag grät när hon nesligt tvingades checka ut under finalveckan. Hennes fina resa från tjurigt bitchig Stockholmsbrud till en stenhård Robinson-fighter med hjärta var tv-gold. Hon visade sig vara en spelare av rang samt en oberäknelig fighter i tävlingar. Grymt coolt! Läxan i år är klart lärd: Räkna aldrig ut VIP-drinkbordsservitrisen.