Även om de aldrig varit ett par så har Anders Karlsson och Arto Winter varit krogbranschens svar på Jonas och Mark i flera decennier. Sida vid sida har de som kompanjoner förgyllt regnbågssamhället med populära uteställen. Men nu är samarbetet över.
– Ja, jag lämnar med varm hand över Mälarpaviljongen till Arto och önskar honom stort lycka till, säger Anders till QX.

Vi träffas på Kaffekoppen i Gamla Stan. Det var här allt började. Anders hade drömt om att äga och driva ett kafé sedan han var liten pojk och gick runt på gården i Dalsland och lekte kafé i lekstugan.
När han senare i vuxen ålder jobbade som inköpare i Köpenhamn under en tid tillbringade han stora delar av fritiden med att gå på kaféer.

– Köpenhamns kaféliv liv var mycket mer utvecklat än det var i Stockholm så jag fick stor inspiration av att gå runt där och besöka de olika ställena.

Anders, som inte trivdes på sitt vanliga jobb, bestämde sig för att följa sin dröm, trots att föräldrarna hemma i Dalsland påminde honom om att han faktiskt redan hade ett fast jobb. ”Du vet vad du har men inte vad du kommer få”.

– En klassisk mamma-kommentar, säger Anders och skrattar. Men jag valde ändå att åka till Stockholm.

Här fick han via en mäklare upp ögonen för Kaffekoppen som var till salu. Anders lånade pengar av föräldrarna till insatsen och drog igång sitt kafé hösten 1994.
– I början var det tufft. Jag sov på en madrass i källaren första tiden för jag hade ingenstans att bo. Jag fick bara in ett par hundralappar om dagen, men när mamma ringde höll jag masken och sa att det gick toppen.

Men i februari uppmärksammade DN att Kaffekoppen minsann hade Stockholms största kanelbullar och dagen efter var kaféet fullt. Sen rullade det på. Anders mamma och syster fick komma ner till Stockholm och hjälpa till i kaféet för att de skulle hinna med.
En dag kom Eva Dahlgren, Marie Fredriksson och Lisa Ekdahl in och fikade.
– Mina idoler, på mitt kafé, säger Anders. Det var stort för en liten kille från landet.

Ett par år senare köpte Anders även lokalen bredvid, Chokladkoppen, och en dag kom Arto Winter gåendes uppför Kåkbrinken i Gamla stan och klev in på kaféet. Han frågade Anders om han fick jobba där.

– Jag anställde honom direkt, säger Anders. Jag hade träffat Arto ute på gayklubbarna och visste att han rest mycket och att han besökt många gaymetropoler, så när Arto sa att Chokladkoppen borde bli Stockholms första gaycafé så blev det så. 1997 satte vi upp regnbågsflaggan vid Chokladkoppen vilket Arto var drivande i. Och på den tiden var det faktiskt lite modigt av oss. Vi hade skinnskallar som stod utanför och skrek på kvällarna och polisen fick komma och mota bort dem. Så att ha regnbågsflaggan hängande utanför var en liten, men viktig symbolisk handling. Sedan dess har flaggan alltid satts upp på våra ställen, Chokladkoppen blev stans inneställe. Särskilt bland gaysen.

Robert Fux
I personalen jobbade bland andra Robert Fux, Daniel Rehn, Edward af Sillen och Marcus Ullmarker, ja även Conny Johansson som jobbar där än idag.
– Det var en fantastisk stämning och kö ut på torget. Och så infördes drag-söndagar, där Robert och Daniel höll låda.

– Dessutom stod det i tidningen att vi hade ”dyraste kladdkakan och kaffet i stan”, skrattar Anders.

Och just priserna på Anders och Artos ställen genom åren är något som det ofta skämtats om sedan dess – både på Gaygalan och på sociala medier har deras höga priser uppmärksammats. På Gaygalan 2008 sjöng till exempel Katrin Sundberg och Pia Johansson en ny text på Abbas The winner takes it all, ”Jag har inte råd, på Mälarpaviljongen, en bulle och en te, det blir 103.”
Publiken tjöt av skratt.

När Anders sedan sålde Kaffekoppen och gaypopulära Chokladkoppen år 2000 blev han och Arto kompanjoner på riktigt och köpte tillsammans Café Amadeus på Djurgården och förvandlade det till Djurgårdsterrassen. Gayflaggan hissades, gay-Stockholm vallfärdade dit och redan första sommaren kom Kungaparet på officiellt lunchbesök i augusti.
– Det var en stor ära att få ha Kungaparet som gäster, säger Anders.

Senare samma år öppnade Anders och Arto dessutom Torget i Gamla stan. Här fick Stockholms hbtq:are ett ställe som var öppet sju dagar i veckan, med stora fönster, röd medaljongtapet, guldspeglar och sammetsdraperi för dörren, en supersuccé. Och det tänds något speciellt i ögonen på de gäster som var med på den tiden då man pratar om Daniel, Edward och Nils som uppträdde som Tollie & Dolores. Det var klassiska, fullpackade och helt oförglömliga kvällar.
Anders och Arto fick i samma veva höra att Strandcaféet nere på Norr Mälarstrand var till salu.

– Det var ett litet café med platser på land och en liten paviljong. Vi köpte stället, hissade regnbågsflaggan och döpte om det till Mälarpaviljongen. Sedan utökades det något år senare med en pråm ute i Riddarfjärdens vatten, berättar Anders.

Ja, sedan blev det en pråm till. Och en till.
– Skärgårdspråmen och Lady Gaga som vi kallar dem, skrattar Anders och minns alla de fantastiska sommarkvällarna.

– Solnedgångarna, månskenen, de legendariska Kletzmer-kvällarna på Pride, uppträdanden med Carola, Alcazar, Arja Saijonmaa, ja listan är lång. Och inte minst våra sommarfester med QX varje år i maj. De har verkligen varit fantastiska, ibland i sol, i bland i regn…

…ja, ibland i snö.

(skrattar) Ja, nästan det också, men ändå lika fabulösa.

Anders och Artos ställen har hyllats och prisats genom åren. Var de än öppnat. Och gaygästerna har alltid följt efter, som en trogen skara fans.
– Vi har alltid sagt att alla gäster är viktiga, men gaygästerna är lite viktigare.

På QX-galan har samtliga ställen fått pris, och nu senast vann Mälarpaviljongen i kategorin Årets Gayställe.
– Det känns kul att få sluta med flaggan i topp, säger Anders. Och jag önskar Arto stort lycka till, jag är säker på att han kommer att förvalta vårt livsverk på bästa möjliga sätt.

Hur känns det nu när du sålt din del och den här epoken är över?
– Det här är ett beslut som vuxit fram under ett par år. Jag är så otroligt tacksam att jag mötte Arto och att vi jobbat ihop i 24 år, det är få förunnat att kunna ha en sån bra kompanjon och med så underbar personal som vi haft. Vi har varit ett bra team. Men nu börjar ett nytt kapitel. Det ska bli spännande att upptäcka nya saker tillsammans med min pojkvän Raul och våra hundar Hugo och Leo. Men vad jag ska göra vet jag inte, det ska jag fundera på över ett par glas rosé på Mälarpaviljongen i sommar tänkte jag. Men då som gäst!