Sedan 2007 har queera performanceföreställningar, utställningar och inte minst fester arrangerats i Warehouse9 vid Halmtorvet i det tidigare slakthusområdet i Vesterbro.

Men nu lämnar gruppen bakom kulturcentret lokalerna för att nästa år öppna igen i nya lokaler.

– Vår historia i är hög grad bundna till de kulturskyddade gamla byggnaderna på Halmtorvet 11 a-f eftersom det är där som projektet startade, säger Warehouse9s ledare Jørgen Callesen i ett pressmeddelande inför flytten och fortsätter.

– Men i kraft av vår roll som en mindre hbtqi+ organisation, som arbetar med en normkritisk tillgång till konst och kultur, så måste vi nu konstatera att området och byggnaden inte längre är optimalt för att husera de föreningar och konstnärer som vi finns till för.

Fram till att Warehouse9 hittar nya lokaler flyttar de sin administration till Nørrebro.

– Det är viktigt för Warehouse9 att konsten erbjuder mångfald och inkludering och att det finns många olika förhållningssätt och format, säger Callesen. Konstnärer i hbtqi+ och alternativa miljöer i Danmark och hela världen har behov av en verksamhet som Warehouse9, där det finns plats för gemenskaper som inte alltid passar in i normen. Vi är därför otroligt glada över att vi har funnit en lösning för framtiden tillsammans med kommunen.

Under WorldPride i augusti planeras ännu en Queerlands-festival, berättar Callesen för QX. Mer detaljer om detta och andra aktiviteter under året kommer framöver på deras facebook-sida.