Få personer gjorde på 80-talet så stort intryck på svenska folket i allmänhet och på homosexuella i synnerhet som TV-personligheten Jacob Dahlin. 1980 debuterade han på Sveriges radio i programmet Galaxen tillsammans med Täppas Fogelberg. Sen fortsatte han till Sveriges television och skapade klassikerna Jacobs stege och Caramba, program som lockade både miljonpublik och världsstjärnor till svensk tv, Diana Ross, Rod Stewart, Boy George och Julio Iglesias var bara några av de som kom till Jacobs program. Han var en man med glimten i ögat och som gärna var provokativ, dessutom talade han flytande ryska och öppnade för kulturella kontakter med dåvarande Sovjetunionen genom att introducera den sovjetiska divan Alla Pugatjova i det svenska folkhemmet. Jacobs stege sändes dessutom vid ett tillfälle från Moskva tillsammans med Sovjetunionens största tv-program Morgonposten.
Mest känd är Jacob för att i varje program avsluta sändningen med att lyfta champagneglaset och utbrista i ett ”Skål tamejfan”.
Jacob var homosexuell och avled i sjukdomen aids. Men det var aldrig något som nämndes offentligt utan istället sades det att han avled i en ”mystisk ögonsjukdom”.
Jacob Dahlin var en stor beundrare av en ung Carola, och spådde att hon skulle bli populär i gaykretsar. Han kommenterade Eurovision Song Contest 1989 för SVT (där han bland annat kallade ett bidrag för kisspaus, ”nu fick kisspausen 8 poäng”) och han var även med i grundandet av tidningen City – ett tidigt experiment med ett kvalitetsmagasin som var gayinspirerat.
Jacob Dahlin avled den 10 oktober 1992, han blev 39 år gammal…