Disney Pixars nya animerade film Luca har fått fans på kroken och teorierna om att det är en queerig vinkling på filmen verkar inte sluta. Filmen handlar om Luca som lever under vattnet som ett sjödjur(typ sjöjungfru). Men han har tröttnat på det tråkiga livet under ytan och hans familj är mest intresserad av det lugna, trygga livet. Låter det bekant? Man skulle absolut kunna se detta som en modern Lilla Sjöjungfrun.

Men så träffar Luca en dag Alberto, ett annat sjödjur i samma ålder, som visar honom att om man spenderar en viss tid ovanför ytan så blir man mänsklig och kan leva där.
Anledningen till att filmen skakat liv i gayfansen, om man läser vad de skriver på Twitter, är det handlingens underton om hur det kan vara att leva som hbtq.
Att hålla hemligheter från de man älskar, att fly hemifrån och vilja utforska världen och sig själv, att dölja en stor del av sig själv från samhället är några saker som folk nämnt. Men främst handlar det om dynamiken mellan Luca och Alberto. En ungdomssaga om att våga vara sig själv och hur en person kan få en att våga ta det klivet, typ så.

Regissören, Enrico Casarosa, är själv förvånad över hur stort den har slagit bland hbtq eftersom hans utgångspunkt var att göra en film om vänskap. Men som regissören och manusförfattaren Edward af Sillén skriver på sin Twitter efter att ha sett filmen, så kan man fortsatt att välja att tolka det hur man vill.

Och han är inte ensam om att känt sig berörd av filmen just för att han identifierar sig som hbtq.