QX tar plats under Almedalsveckan för första gången nu i veckan ökar därmed på antalet evenemang med hbt-inriktning. Två seminarier i samarbete med studieförbundet Sensus och en fest producerad av Programbolaget.
– Jag slogs förra året av att det var så många hbt-personer med under denna debatt- och påverkansvecka, säger QX Förlagschef Jon Voss. Självklart skall då vi finnas på plats för att bidra till samtal kring hbt-frågor. Och såklart vill vi även bidra med ett rejäl gayfest.
På tisdag klockan 11 arrangeras det första seminariet på Församlingsgården. Företagen går först är det påstående som skall diskuteras med hjälp av Johnny Kroneld på HP, som arbetar med PR och marknadsföring, Anders Lindström som bland annat låg bakom kampanjen Love is in the Air, Anders Boysen som är engagerad i IBMs hbt-nätverk Eagle och Helena Westin, företagare och kommunikationsstrateg.
– Många, inte minst amerikanska, företag har aktiv arbetat med hbt-frågor såväl internt som externt som ett sätt att profilera sina företag och öka attraktionskraften som arbetsplats. Vi får höra mer om detta och frågar hur detta är eller kan bli en del av arbetet för mänskliga rättigheter.
På onsdagen klockan 13 är det hur hbt-frågor kan lyftas på lokal nivå som diskuteras med Fredrik Saweståhl (m), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, riksdagsledamot Hans Ekström (s), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, RFSL Gotlands Petra Guteskär och Anders Bengtsson (s), kommunfullmäktigeledamot i Östra Göinge.
– När hbt-rörelsen lyckats så bra på nationell nivå är det nu hög tid att fokusera lokalt, säger Jon Voss. Mycket görs idag runt om i landet men ännu är det många hbt-personer som saknar såväl sociala mötesplatser som en självklar plats att vända sig till om man utsätts för diskriminering. Går det att sätta målet att det i varje samhälle där det finns en frikyrka, ett Folkets hus eller en nykterhetslokal även ha en hbt-lokal?
På torsdag kväll blir det QX Goes Almedalen-fest på Wisby Strand med Babsan, Diamond Dogs och musik levererad av Pamela och Leo B. Festen, som är gratis, är öppen 22-02.
Förutom QX är RFSL även i år närvarande under Almedalsveckan och lyfter tillsammans med RFSU och Hiv-Sverige den svenska hiv/aids-politiken. Tuplilak är även på plats i år och HBT-Liberalerna har två seminarier i samband med Folkpartiets dag som är på torsdagen.