Under tisdagen avslöjades de nominerade till amerikanska tv-priset Emmy. Alla tv-bolag satt som på nålar och hoppades att just deras produktion skulle uppmärksammas inför prisutdelningen den 19 september. Bland de som knep flest nomineringar märks Netflix The Crown och Disney+ The Mandalorian, som båda fick hela 24 nomineringar var (en hel uppsjö tekniska priser delas ju ut).

En av de stora snackisarna var en nominering i en av galans mest ansedda kategorier, Kvinnlig Skådespelare i Dramaserie. Där dök nämligen äntligen Pose-skådisen MJ Rodriguez upp. Hennes nominering är historisk då det är första gången en transperson är nominerad i en av huvudrollskategorierna! All stor amerikansk media skriver i dag om MJ Rodriguez viktiga nominering, och HBTQ-organisationen GLAAD kallar den i ett uttalande för ”ett stort genomslag för transkvinnor i Hollywood”.
GLAAD kan också ha en del i nomineringen då de inför nomineringsprocessen skrev ett öppet brev till de som nominerar och tryckte på vilken banbrytande serie Pose varit, och att dess nyligen sända sista säsong borde uppmärksammas: ”Serien har utvecklat trans-representation i Hollywood och fått upp världens ögon för vilka transpersoner är” var en av formuleringarna i brevet.
Serien, som gick i graven tidigare i år och visas på HBO Nordic, har haft det tufft att få sina skådisar nominerade och hittills har det bara varit öppet homosexuella Billy Porter som fått erkännande av Emmy-juryn. Han har däremot kammat hem priset som Manlig Biroll i Dramaserie tidigare, och är nominerad i år igen.
Pose är även nominerad i Bästa Dramaserie-kategorin.

Bland andra HBTQ+viktiga nomineringar inför årets gala märks Saturday Night Lives Bowen Yang och Kate McKinnon, och Schitts Creeks Dan Levy som gäst värd för just det programmet.
Hannah Einbinder och Carl Clemons-Hopkins, är nominerade för sina roller i komediserien Hacks och nyligen utkomna icke-binära Emma Corrin och bisexuella Gillian Andersson nominerades för sina roller i The Crowns fjärde säsong.
Cynthia Erivo (Genius: Aretha), Jonathan Groff (Hamilton) och The Handmaids Tales Samira Wiley är andra HBTQ+personer som kan hoppas på pris.

Självklart håvade också RuPauls Drag Race in en mängd niomineringar i reality-kategorin, och Ru själv nominerades för sjätte gången! RuPaul har vunnit just den kategorin de senaste fem åren och kan mycket väl knipa priset en sjätte gång för sin populära drag-serie.
Dessutom fick bakom-kulisserna-programmet Untucked en nominering i kategorin ”Unstructured reality program”.

Queer Eyes Jonathan Van Ness, Karamo Brown. Bobby Berk, Antoni Porowski och Tan France nominerades också för sina gemensamma insatser som ”Bästa Värd för Reality”.

Emmy-galan äger rum den 19 september och brukar visas på TV4 Play.