Årets Stockholm Pride börjar torsdagen den 5 augusti på Södra Teatern, och flera namn som kommer att delta i festligheterna släpptes idag av Pride.

Till tidigare klara Schlagerkvällsnamnen Dotter, Andy E och Tommy Körberg kan vi nu addera årets genombrott Clara Klingenström, Alcazar-esset Tess och Malou Prytz, som deltog senast 2020 med Andra Chansen-låten Ballerina. Flera namn kan tillkomma de kommande veckorna, men vi vet redan nu att kvällen leds av podd-polarna Tobias Karlsson och Gabriel Forss (där ju i alla fall en vunnit Mello och säkert inte kommer att hålla sig från sångarmicken…).

Det är nu också klart att miljöpartisten och EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke invigningstalar. Alice Bah Kuhnke har länge arbetat för hbtqi-personers rättigheter och var en av de som tidigt fördömde Viktor Orbáns hbtqi-fientliga lagstiftning i Ungern.

– Det är en enorm ära att få invigningstala på Stockholm Pride. Jag kommer att tala om hur kampen för hbtqi-rättigheter i Sverige hänger ihop med arbetet i EU och resten av världen. Hur vi i Sverige kan bidra till att göra det lättare att vara öppen som homosexuell, bisexuell, transperson eller queer i till exempel Polen, Ungern, Ryssland och Uganda. säger Alice Bah Kuhnke, i Stockholm Prides pressmeddelande.
Hon berättar också att hon kommer att lyfta pionjärer i hbtqi-rörelsen som gått före, och att sådant krävt kamp och tårar för att bli verklighet.
– Jag kommer också tala om de som fört kampen i sina egna kroppar, men också om vilken roll vi som är allierade kan spela framåt.

Invigningen äger rum på Pride Stage, stora scenen på Södra Teatern klockan 18.00 torsdagen 5 augusti. Publik kommer att tillåtas inne i salongen enligt restriktioner och allt streamas på storbild på Mosebacketerassen och i Stockholm Prides egna kanaler.

Under nämnd kväll uppträder även Ellie Lilja, Idol-favoriten med transbakgrund. Hon kommer att sjunga den svenska versionen av Somewhere Over The Rainbow. Den Calle Norlén-översatta traditionen som hyllar de från communityt som lämnat oss det senaste året.