Magnus, du har givit ut en bok om din vandring, berätta!
– Ja. Jag har skrivit en bok om mitt vandringsäventyr på den spanska pilgrimsleden El Camino. Jag hade länge en blogg om vandringen. Många har hört av sig och berättat att den har betytt mycket för dem i förberedelserna för deras egen vandring. Andra har tyckt det är som att vandra tillsammans med mig och att de på så sätt får uppleva vägen via mina upplevelser. Jag fick ofta frågan varför jag inte omarbetade bloggen till en bok och nu under pandemiåret blev det tid över till det.

Vad får vi vara med om i boken?
– Jag berättar dels om mina egna strapatser, misstag och personliga lärdomar längs vägen – jag var faktiskt nära att stryka med på kuppen. Men jag skildrar också mer objektivt hela sträckan som kallas Camino Francés – från de snöklädda, franska Pyrenéerna, via Santiago de Compostela och vidare till Atlantkusten i Galicien. Jag beskriver livet och de människor jag möter längs den 90 mil långa vägen.

När gjorde du vandringen och hade du bestämt dig redan då att det skulle bli en bok?
– Det hela ägde rum 2011, men precis som titeln på boken så är vandringsupplevelsen på El Camino tidlös. Folk har gjort den här pilgrimsvandringen i över 1000 år. Från början hade jag ingen tanke på att skriva om det, men när vandringen blev så oväntat dramatisk tyckte jag att den förtjänade att berättas. Uppenbarligen har många berörts av berättelsen via bloggen.

Är du en van vandrare?
– Nja, jag har fjällvandrat en del och verkligen älskat det. Och har man gått 90 mil i Spanien så blir man såklart erfaren. Dessutom har vi en vandringsled precis runt knuten här på Österlen där jag bor som jag tar en tur på ibland. Men jag önskar att jag hade mer tid till nya, längre vandringsäventyr.

Vandrar du själv eller har du en vän, eller pojkvän med dig?
– Vandringen jag skildrar i boken gick jag ensam för att det då kändes viktigt med egen tid. Men jag och min man har pratat om att vandra el Camino tillsammans framöver.

Vandring känns väldigt inne tycker jag, även bland hbtq:are, håller du med?
– Absolut finns det en vandrartrend! Och det är delvis därför jag nu gör bok av bloggen. Det finns ett uppdämt behov av att ge sig ut och vandra nu är jag övertygad om. Jag har förstått att en och annan HBTQ:are har tvekat inför att gå el Camino för att det finns en katolsk/religiös bakgrund till just den vandringen. Men den aspekten väljer man själv hur man förhåller sig till. Jag mötte ingen som hade synpunkter på att jag är gay.

Du ger ut boken på eget förlag också hur kommer det sig?
– För jag är otålig och gillar att ha koll. Jag hoppas dessutom att det ska bli fler böcker framöver och då är det smidigt att kunna ge ut dem själv.

Har du någon mer vandring inplanerad eller på bucketlist?
– Ja, överst på listan står en annan spansk vandringsled som heter Via de la Plata – Silvervägen. När det blir av, så blir det definitivt en bok om den också. Och som många andra drömmer jag om att gå Inkaleden i Peru.

Några kanske känner igen dig som hallåa på SVT, när får vi se dig i rutan igen och saknar du jobbet?
– Jag och några av kollegorna gjorde ju faktiskt comeback i rutan över julhelgerna vilket var jätteroligt. Och jag kommer att jobba som ”rösthallåa” i SVT 1 några veckor i sommar. Hallåandet har alltid varit på frilansbasis för mig. Till vardags driver jag mitt eget företag där jag jobbar som programledare och moderator i företagssammanhang.

Boken heter ”Den tidlösa vägen” och finns ute nu. Den kan också beställas via dentidlosavagen.se