Jag vill se Gällivare brinna är regisserad av André Vaara och i den följer vi tonåringarna Amandus och Johan som utmanar normerna i den lappländska hembygden. Den tretton minuter lång…korta kortfilmen visar Norrland under midnattssolen från sin finaste sida, och Adrian Guerrero Wretljung och Jonas Bergdahl gör en fin insats som huvudrollspersonerna. Den får alltså premiär den 5 augusti i SVT.

Men som sagt, redan nu finns följande kortfilmer på SVT Play:

Nattåget  
Regi: Jerry Carlsson
14-minutersfilmen om Oskar som åker nattåget hem till Älvsbyn efter en intervju i Stockholm, och får ögonkontakt med Ahmad, har vi skrivit om här.

Sexdejt: 1-1 
Regi: Naures Sager
Handlar om hur Aymans sexdejt med Jonas kraschas av vännerna Amirah och Samir… Under sju minuter följer vi killarnas jakt på lite tid tillsammans.

Lyckad upptining av Herr Moro
Regi: Jerry Carlsson
Filmen är en del av SVT:s sci-fi-satsning för 2021 och handlar om Herr Moro som får ett samtal om att hans kryobevarade ex-partner Adrian ska tinas upp.  Men när det väl är dags inser herr Moro att han kanske inte är redo för att Adrian ska återvända. 13 minuter.

Du gamla, du fria
Regi: Dawid Ullgren

QX skrev tidigare om den Guldbaggenominerade filmen här. Den 11 minuter långa filmen handlar om två par en sommarkväll på stranden och en eventuell homofobisk insinuation görs från några förbipasserande. Med flera kända HBTQ+bekanta ansikten så som Rasmus Nyström (Dancing Queens), Björn Elgerd (Are We Lost Forever) och Bengt Braskered (SVT:s kommande Haijby-affären-filmatisering En kunglig affär).

Den ofrivillige aktivisten
Regi: Mikael Bundsen
Aled tvingas in i garderoben igen efter att ha levt öppet med sin man, och nu ska till hans systers bröllop i Turkiet där brudaret inte vill ha ett bögpar på plats… Filmen är 19 minuter och på engelska med svensk text.

Dom kallar mig cosplay freak
Regi: Ellinor Hallin & Ellen Fiske
Fin liten dokumentärkortis om Allen & Wade som möts på ett cospalyläger och lever ut sina drömmar.