I USA släpptes Pride i slutet av maj, lagom till Pride Month. Här i Sverige valde Disney+ att lansera serien nu i veckan och det är antagligen ingen slump. Med Stockholm Pride i full gång är den sex avsnitt långa tidskrönikan ett utmärkt tillfälle att blicka tillbaka och reflektera över mer än 50 år av homokamp, motgångar och regnbågssegrar.

Varje avsnitt är fristående och täcker ett årtionde med ett eget tema. Serien har ett väldigt amerikanskt fokus, men blir inte mindre fascinerande eller relevant för det.

Resan inleds på 1950-talet, då homosexualitet sågs som en godtagbar ursäkt att ge någon sparken. Man skulle kunna tro att alla bögar och flator levde i djupt inne i garderoben, i skam och ensamhet. Men nej, här får vi se hur många använde sin kreativitet för att hitta gemenskapen, kärleken, och leva ut sina liv till fullo, dolt från den straighta omvärlden.

Avsnittet om 60-talet handlar om revolt och medborgarrättsrörelsens framfart. HBTQ-befolkningen började att demonstrera för sina rättigheter och mot förtryck. På andra håll kokade ilskan över. I slutet av årtiondet skulle en strid mellan transor och poliser på The Stonewall Inn bli historisk, men New York har sett andra liknande fighter innan dess. Här berättas de mindre kända historierna.

Ur dokumentären "Pride"

70-talet skildras genom filmskaparen Barbara Hammers lins och poeten Audre Lordes dikter. Två lesbiska kvinnor och pionjärer inom sina områden lyfts fram i rampljuset.

80-talet blev ett mörkt kapitel för homosexuella män. När nyheterna började spridas om ett ”gay cancer” sattes bögvärlden i skräck, medan president Ronald Reagan länge vägrade att inse allvaret. Men istället för att fokusera på misären och sjukdomen vill regissörerna berätta om några fantastiska unga män och deras liv, inte deras död.

Temat för 90-talsavsnittet är ”kulturkrigen”, och det handlar bland annat om queera konstnärer. Slutligen avhandlas 00-talet, som präglas av mer hbtq-synlighet i media än någonsin förr. Men än är det en lång väg kvar att gå, vilket man blir smärtsamt påmind om varje gång en svart transperson dödas i USA.

Historiker, pionjärer och aktivister intervjuas, varvat med unika arkivbilder och inspelningar, för att skapa ett tidsdokument präglat av fördomar och frustration men också hopp.

Det är emellanåt en rätt tung historielektion, så gör inte om mitt misstag och försök binga allt på en dag. Men Pride är en viktig och grundlig berättelse om vad hbtq-samhället har gått igenom, övervunnit och överlevt. Serien hyllar de ”osjungna hjältarna”, lyfter fram viktiga personer som haft en framstående roll i kampen, och påminner om striderna och segrarna som lett oss som community fram till idag.

Alla avsnitt av Pride finns att streama på Disney+.