”En kärleksförklaring till HBTQIA+-communityt i Norrbotten”, så beskriver Pajala-bandet The Magnettes sin nya låt Tangerine Skies – officiell anthem för Luleå Pride som kickade igång i måndags.

– Vi får inte glömma att det existerat i ett väldigt heteronormativt klimat, lite i skymundan, lite på nåder, så vi ville göra en låt om att ta över stan, berättar bandets medlemmar Sanna Kalla och Rebecka Digervall för QX.

The Magnettes albumdebuterade 2017 med Ugly Youth och har bland annat hörts i Elitskolan på Netflix, Finaste familjen i TV4 och Musikhjälpen i SVT. De har turnerat i 19 länder och framträtt på stora festivaler, som SXSW i USA.

Idag kan du höra deras nya låt först här på QX.se!

– Vi har funderat mycket på normer, vad som är “normalt” och vem som äger historien, och det finns något väldigt mäktigt i att vända det upp och ner. Vad händer om vi annekterar heteronormens musik, deras uttryck och röststyrka, deras spotlight och självklara plats i rummet och säger att det här är vårt nu? Låt oss säga att vi ÄGER rummet, och raggarrocken blir VÅR musik och vi tänker leva utan ursäkter, säger The Magnettes om sin låt.

Luleå Pride arrangerades för första gången 2012 av RFSL Luleå och norra Norrbottens län som fortsatt arrangerar den årliga festivalen. Årets Pridefestival som pågår mellan 23-29 augusti är den tionde i ordningen.

Tangerine Skies släpps officiellt imorgon fredag, och på lördag spelar bandet live som en del av Luleå Prides program.