Nya ABBA-låtar är på väg – och redan om en vecka kan vi få höra något nytt från bandet. För första gången på närmare 40 år ska Agnetha, Frida, Björn och Benny släppa ny musik i höst. En mystisk hemsida har lanserats och fansen spekulerar vad som egentligen sker den 2 september.

De senaste åren har det tisslats och tasslats om att ABBA skulle återförenas för en slags hologram-turné, som låter fansen uppleva ”bandet” live – eller iallafall deras avatarer.

Och tidigare i år kom den goda nyheten om att kvartetten samlas i studion på nytt för att spela in nya låtar, med planerad release nu i höst.

Nu närmar sig något slags släpp eller avslöjande. Ett kryptiskt meddelande på Twitter lockar oss till sajten ABBA Voyage, där kan man registrera sig och få en uppdatering nästa torsdag, 2 september. Gimme, gimme, gimme!

ABBA-experten spekulerar

QX ringde upp svenske ABBA-experten Carl Magnus Palm, författaren bakom flera böcker om bandet. Han spekulerar i att ABBA kommer att presentera sin avatar-show – och förhoppningsvis släppa en ny låt på torsdag.

– Dels har ABBA det här avatar-projektet, med digitala versioner av bandmedlemmarna så som de såg ut 1979. De ska uppträda med gamla låtar i digital form. Ursprungligen var det tal om en turné, men det kommer att ske i London på ett fast ställe i några år. Jag antar att det är vad de ska presentera.

– Och sen åtminstone en av de nya låtarna. Jag tror de kommer presentera någon form av musikvideo med en av de nya låtarna den 2 september. Det är vad fansen är mest upphetsade över, att äntligen få höra dem igen.

Carl Magnus Palm, författare och ABBA-expert

Officiellt har ABBA spelat in två nya låtar för sin avatar-turné: balladen I still have faith in you”och den mer dansvänliga Don’t shut me down. Även om det har ryktats om fler låtar, till och med ett helt album, är det inget som bekräftats av bandet. Fansen lär iallafall känna igen sig, tror Palm:

– De säger själva att det här låter ABBA om dem, fast modernt: ABBA för 2020-talet. Det jag personligen mest ser fram emot är att få höra Agnetha och Frida sjunga tillsammans igen! Det har inte skett på riktigt sedan 1982. Björn och Benny har fortsatt skriva låtar, man vet hur de låter nuförtiden. Men det magiska med ABBA-soundet är kombinationen av Agnetha och Fridas röster.