Den 14 september startar Stockholm Fringe Festival, allkonstfestivalen som även i år är i hybridform, med delar av programmet framfört irl och andra programpunkter livestreamade. En av akterna är CNIDARIEL. Ett väsen som vi såklart ville veta mer om.

Vad eller vem är CNIDARIEL?
– CNIDARIEL föddes ur en självlysande, pulserande kokong en natt när månen stod som högst på himlen. CNIDARIEL är ett väsen som vill leda dig ner i avgrunden och upp igen med en varsam hand. CNIDARIEL är också en queer musikproducent, artist och konstnär som hanterar inre begär och rädslor via experimentella elektropoplåtar och liveperformances.

Vad kommer du att utföra göra under STOFF?
– Jag kommer att utgå från mitt debutalbum Köttets väg, ett album med råa ljudlandskap och sköra texter på svenska. Det kom till i en process där jag bearbetade mellanrummet mellan uppbrott och försoning, smärta och tröst, död och pånyttfödelse. Det kommer att bli queert, rått och ärligt.

Du kommer från Eskilstuna, hur har det varit att utvecklas som queerartist där?
– Eskilstunas queera community har tyvärr varit mycket, mycket begränsat, och den lilla allmänna musikscen som fanns under mina formativa år var otroligt likriktad. Av någon anledning blev den kvävande känslan ett tändstift för att bli ännu mer platstagande och avvikande. Att arrangera egna queera rum och en egen musikscen, som en av initiativtagarna till festivalen Etown Queer Fest har varit otroligt givande. Det som inte finns får man skapa själv. Det går att vara gay och ickebinär i en mindre stad, det gäller bara att hitta sina likar, och det har jag haft den underbara turen att göra!

Var kommer din estetik ifrån?
– Min estetik kommer från avant garde-drag, aliens, svenska folksagor, insekter, extremmetal, 90-talsanime, lågbudgetskräck, urskogar, Barbie och Bratz, religiösa ikoner, high femmekultur, maneter och allt annat som är groteskt, storslaget och innehåller en kombination av konventionell skönhet och dess antiteser. Stora kontraster och en känsla av att nå en sanning om verkligheten genom någonting suggestivt får mig att gå igång.

Finns det en sammanhållning mellan queera artister?
– Det känner jag absolut! Queervärlden är ju liten, och den queera artistvärlden ännu mindre. Vi spelar ofta på samma evenemang och stöttar och peppar varandra. Jag är så tacksam över alla andra queera musiker, konstnärer och artister som vill försöka formulera vår erfarenhet av att leva, vara, känna och älska.

Stockholm Fringe Festival 2021