En av de mest hajpade filmerna inför kommande ”awards season” (tiden på året då filmgalor äger rum och filmåret sammanfattas av olika sammanslutningar), är Spencer. Filmen av chilenske filmmakaren Pablo Larrin hade världspremiär på Venedigs filmfestival den 3 september och kritikerna hyllar nu huvudrollsinnehavaren Kristen Stewarts insats som Prinsessan Diana (vars efternamn som ogift var just Spencer).

Filmen utspelar sig under en helg på slottet Sandringham där kungafamiljen samlats för att fira julen 1991. Detta är också helgen då Prinsessan Dianas äktenskap med Prins Charles ställs på sin spets och hon måste fatta en beslut som kommer att påverka hela hennes framtid.

Flatfavoriten och öppet bisexuella Kristen Stewart, tidigare mest känd som Bella i Twilight-serien, hyllas nu alltså för sin insats som Diana och recensenterna öser lovord över henne.

The Telegraphs Robbie Collin skriver att Stewart ”navigerar farlig terräng med total säkerhet, och får till röst och manér exakt rätt medan hon vrider upp allt ett litet snäpp för att fånga filmens melodramatiska, paranoida och absurda svängningar”.

Filmsajten Deadlines Pete Hammond skriver: ”Jag kan inte säga tillräckligt om Stewarts insats, som tar porträtteringen från en person vi alla ha en bild av till att vackert fånga essensen av Diana”.

Screen Dailys recensent skriver att Stewarts insats är ”spröd, ömsint, lite lekfull och otroligt lik”. Recensenten Jonathan Romney skriver att ”Stewart för in sin egen magnetiska utstrålning i rollen, och dessutom plockar in sina egna erfarenheter av att bevakas av fans och media”.

Hyllningarna har nu gjort att tippnings-sajten Gold Derby flyttat upp Kristen Stewart som den mest troliga att ta hem Oscars-statyetten för Bästa kvinnliga huvudroll, före skådisar som årets Oscarsvinnare Frances McDormand och tidigare Oscarsvinnare som Jennifer Hudson, Olivia Colman, Nicole Kidman och Cate Blanchett, alla är aktuella i roller som kan tänkas prisas.

Skulle Kristen Stewart ta hem en Oscar för huvudrollen i Spencer så blir hon historisk som den första öppna HBTQ-person som får en Oscar för en huvudroll. Jodie Foster, som ju Kristen Stewart spelade mot i genombrottet Panic Room, har två statyetter men hon var aldrig öppen när hon tog emot dessa. Samma sak med Kevin Spacey som tog hem en Oscar 1999 för American Beauty.
Den 27 mars 2022 vet vi hur det går för Kristen Stewart då den 94:e Oscarsgalan äger rum i Los Angeles.