När SVT och Melodifestivalen i dag gick ut med att Oscar Zia ska leda Melodifestivalen 2022 kände jag att en kunde andas ut. För efter succén under andraveckan i årets Melodifestival visade Zia inte bara att han är en rolig snubbe, han är dessutom en grymt  kompetent programledare som snyggt kan pendla mellan allvar och skratt.

Oscar Zia är liksom en våt mångfaldsdröm för SVT: Ung. Begåvad. Rolig. Smart. Trendig. HBTQ. Icke-kritvit. Dessutom är han polare med i princip hela Nöjes-Sverige och har en rimlig popkarriär som grund ifrån vilken han tar små avstickare till skådisland. Dessutom är han en rapp och rolig radio-programledare.

Men främst uppfyller Zia ett otroligt viktig kriterium för detta jobb: Han har en kärlek till Melodifestivalen, och en tydlig koppling till programmet. Han har tävlat två och en halv gång (Yes We Can 2014, Human 2016 och med Behrang Miri och Loulou LaMotte i glädjepillret Jalla Dansa Sawa 2013). Han tillhör en ung svensk popgeneration som vuxit upp med ”nya” Melodifestivalen, sedermera tävlat i den, och därigenom fått en folklig plattform att stå på. Att han som sagt också gjorde en lysande insats med Anis Don Demina, som i höst leder Idol med Pär Lärnström i TV4, är såklart en starkt bidragande orsak till att han i år är redo att bära SVT:s schlagerkostym under festivalen i februari och mars.
För hur bra Wahlgren/Andersson än var vecka fyra, så var Anis & Oscar årets snackis genom sitt avslappnat charmiga och roliga programledarskap. Deras energi var precis rätt avvägd och vi säg hur mycket Zia älskade att vara en ingrediens i Mellogrytan.

Att Oscar Zia kommer att leda Melodifestivalen 2022 på egen hand känns fräscht. Vi orkar inte se fler ansträngt sammansatta kombinationer som ser ut som ett glittrigt mångfaldssvar av löjliga familjer nu. Drömåren med Luuk, Mede och Philipsson visade att vi inte behöver mer en ett ess i leken. Ensam ÄR oftast bäst.
Nu hoppas jag bara att Oscar Zia får bra uppbackning på manusfronten. För det är en minst lika bidragande faktor till succé.
Men med Zia vid rodret så är vi en bra bit på vägen mot ett kanonår. I alla fall programledarmässigt.

Vid sidan av Zia är den andra stora nyheten att det blir en arenaturné 2022 trots allt. Gutsy av SVT och Live Nation att gå ut med det när vi befinner oss i pandemins osäkra grepp. Men de kanske vet nåt vi inte vet, och förhoppningsvis är covid-pass ett givet inslag i Sverige då. Oavsett, så är det kul att allt är på rull igen. Nuuu köööööör vi!

Hit kommer Melodifestivalen 2022

5/2 Malmö – Malmö Arena
12/2 Göteborg – Scandinavium
19/2 Linköping – Saab Arena
26/2 Lidköping – Sparbanken Arena
5/3 Örnsköldsvik – Hägglunds Arena
12/3 Stockholm – Friends Arena