I kväll är det premiär för SVT:s Cyklopernas land, ett kulturprogram där en panel bestående av ett roterande galleri smarta hjärnor samlas för att avhandla kulturveckan som gått. Varje onsdag spelas ett nytt program in för att sändas dagen efter. Programledare är radioprogramledaren, manusförfattaren och skådespelaren Christopher Garplind som tillsammans med två panelmedlemmar tar sig an ett spektrum av ämnen, det blir alltifrån intellektuella djupdyk till Carolas Insta.
– Idén är att avhandla sakerna alla pratar om, men också ämnen som inte lyfts i andra sammanhang, berättar Christopher som just klarat av veckans inspelning när QX når honom.

Vad blir det i kvällens program?
– Bland annat så pratar vi såklart om den senaste tidens största kulturnyhet, ABBA:s comeback. Och så tar vi upp sexismen inom tv-branschen. Min tes är att folk inte riktigt orkar bry sig, så jag åkte till Kristallen för att fråga vad olika tv-stjärnor gjort för att motverka sexismen i branschen. Alla svarade väldigt korrekt och eftertänksamt. Därefter fick de frågan om vem de skulle vilja ge en ”Krambjörn”, en utmärkelse till den sexigaste kvinnan i branschen och det hade de flesta inga som helst problem med. Så, min tes höll ganska bra….

Det var i våras som Christopher Garplind fick frågan av SVT om att skriva för, och leda, ett nytt kulturprogram i SVT, producerat av Henrik Burman. Efter ett lyckat pilotprogram gavs projektet grönt ljus och Christopher satte tillsammans med redaktionen ihop panelen som kommer att sitta vid hans sida enligt roterande schema. Amie Bramme-Sey, Tone Schunnesson, Emil Persson, Linnea Wikblad, Messiah Hallberg och Moa Wallin är några av personerna som avhandlar högt och lågt.
–  Fram till för några år sen trodde jag att jag var otroligt intelligent, men efter 25 kände jag att det inte stämde så därför har vi tagit in roliga och smarta människor som får vara mina intellektuella alibin.

Har du någon drömpanelmedlem?
– Absolut Olle Ljungström och Lena Nyman. De hade varit perfekta om de inte var stendöda. Jag kan inte tänka mig två skarpare, roligare och smartare människor. Eller Allan Edwall och Kristina Lugn, men det är ju samma sak där tyvärr.

Har du nåt favoritämne du gärna återkommer till?
Jonas Gardell. Jag tycker han är en väldigt intressant och märkligt man. Det finns ingen som honom, på gott och ont.

Efter tisdagens positiva nyheter om lyfta restriktioner blir livet lite friare för de flesta, vad blir den största skillnaden i ditt liv?
– Jag behöver inte ha lika dåligt samvete över att röra mig nära människor. Och tyvärr, att behöva stanna ute till 05 om nätterna. Innan kunde man tacka för sig vid 22..