Jönköpingsfödda Simon Hallin är vår man i höstens upplaga av Hela Sverige Bakar. En säsong då QX- och tittarfavoriten Birgitta Rasmusson sorgligt nog lämnat oss, och vars ”rasande” ljuvliga ande förhoppningsvis svävar över programmet. QX ringde upp Simon för att kolla läget inför kvällens premiärbak.

Hallå Simon, hur kommer det sig att du är med här?
– Covid är en starkt bidragande orsak. Jag tog tag i bakningen under de här månaderna, och sökte i våras och kom med på första försöket. Jag har alltid gillat att baka, vilket jag ofta gjorde när jag bodde hos min farmor i Jönköping som liten. Familjen bodde på landet, och hos farmor fick jag komma till storstan (skrattar). Hon gillade att baka och dessutom gick vi på caféer helgerna. Eftersom Jönköping ligger i ett bibelbälte finns det ett kyrkcafé i varje hörn. Doften av ostfrallor och vaniljcrème påminner mig om den tiden.

Vad är din paradgren?
– Princesstårta.  Ett klassiskt bakverk som jag gillar att förnya och testa mig fram med. Man kan jobba mycket med sylt och krämer i innehållet. Den enda regel jag har är att hålla mig till naturliga färgämnen när det gäller marsipanen. Så exempelvis rosa, rött, gult och grönt funkar, men blått funkar inte på naturlig väg.

Vad är din svaghet i baket?
– Tålamod. Att vänta in att curder ska sätta sig, att saker ska jäsa…det är inte min grej.

Du som sett programmet i tv länge, vad överraskade dig i produktionen?
– Kylan. Vi hade extremt kallt ett tag…och antalet inspelningstimmar. Vi spelade in från frukost 06.30 till 21.30, vilket var lite tungt när man samtidigt ska vara pigg, trevligt, rolig och leverera.

Vad gör du till vardags?
– Jag jobbar som produktchef på H&M där jag sitter med stora designsamarbeten och VIP-kunder. Jag jobbar med alltifrån MET-galan i New York till att klä Tusse, Molly Sandén, Zara Larsson och Prins Carl Philip. Jag ger mig in i de här samarbetena med stor ödmjukhet, men siktar samtidigt högt och älskar verkligen mitt jobb.

Detta är inte första gången du är med i QX, du har även synts på omslaget…?
– Ja, precis. Det var inför Euro Games 2015.  Jag har alltid hållit på med sport och gick i idrottsskola årskurs 1-9.  Jag har nu också utbildat mig till PT på distans under Covid. Det kändes lite som att knyta ihop säcken eftersom många vänner frågar mig om råd och tips, och jag alltid haft det intresset. Jag har tre gymkort och håller på med EMS-träning två gånger i veckan. Det är en träningsform där man utsätter muskler som är svåra att träna med maskiner och vanliga övningar med elektriska impulser i olika styrka. Man har tidigare använt detta i rehabsyfte och på elitidrottare. Det är en spännande träningsform.

Är du öppet gay i programmet?
– Ja. Det kom naturligt att prata om min pojkvän då det handlade om ett bak vars inspiration rörde honom som är portugis. För mig har det alltid varit naturligt att prata om och det är viktigt med öppenhet.

Nu är ju Birgitta inte längre med oss, hur kändes det och vad tyckte du om henne?
– Det är så sorgligt. Men det kändes nästan som att det var en Birgitta som vakade över tältet i år. Hon påminde om min farmor och det var som att båda vakade över inspelningarna. Dessutom tänkte jag under hela inspelningen att det närsomhelst skulle komma något i utmaningarna som skulle hylla Birgitta…

Vad äter helst för bakverk?
– Vaniljhjärtan och Vaniljbullar. Det är lite som att fråga nån som jobbar med mode hur de klär sig, och du  får svaret jeans och t-shirt…

Avslutningsvis, du bär pärlor på pressbilden: Är det nåt som kommer stort nu för killar?
– Kul att du uppmärksammar! Mina kollegors första fråga när de såg att jag var med var hur mycket kläder jag hade med mig. Och visst, jag hade en look reserverad för varje program (skrattar).  Men ja, för att svara på din fråga: Det är ett halsband från ett samarbete från H&M och det är absolut ett fashionstatement. Det är en kul trend just nu.

Namn:  Simon Hallin
Ålder: 38
Yrke: Produktchef H&M
Civilstånd: Partner
Bor: Stockholm
Ser helst på tv: Bakprogram i alla former.
Har alltid hemma i kylen: Ägg
Lyssnar helst på: Madonna.
Sover i: Kalsonger
Kändis du skulle vilja klä: Jag har ju klätt Madonna, så Dua Lipa.
Om du var en bakverk: En Prinstårta.