2019, i slutet av juni kom Lil Nas X ut på twitter och sen dess har han exploderat, i positiv bemärkelse. Allt blev liksom gay. Låtarna blev gay. Hans videor blev gay. Hans tacktal blev gay. Hans sociala medier blev gay. Det känns som ett ögonblick sedan när jag gick i ett nykläckt vårigt Sundbyberg och kollade på videon till MONTERO(Call me by your name) och såg en strippdansande Lil Nas X förföra djävulen.
”Nu jävlar kör han”, tänkte jag.

Och sen dess har det varit 100 procent framåt. Han har provocerat, hyllats, stått på sig, släppt skor med blod i och fått religiösa fanatiker efter sig. Det var som om något förlöstes och resultatet blev den Lil Nas X vi sett de senaste två åren. I sin famn håller han albumet Montero, där titeln är hans födelsenamn.
Albumet innehåller 15 låtar, varav Industry Baby och Sun Goes Down, släpptes som singlar under våren och sommaren. Trots antalet låtar tar det bara 41 minuter att lyssna igenom, en befrielse från Kanye Wests senaste album Donda som man måste spendera nästan två timmar på.

Nej detta känns enkelt. Ingen låt känns felplacerad och inget sticker ut såpass mycket att jag undrar vad den gör på albumet. Det är såhär pop-rapen ska låta idag. Och han har såklart inte glömt sina rötter, det blir en del country-rap i både Life After Salem och Am I Dreamin(feat Miley Cyrus), där sistnämnda nästan känns som ett epilog till vad Miley Cyrus pappa Bill Cyrus en gång var med och startade.

Det är roliga samarbeten överlag på skivan. Från Elton John till Megan Thee Stallion, där sistnämnda river av en av mina favoritrader från albumet:

”Damn, watchin’ me gotta turn you on, I should have my own category in porn”

Många trodde säkert att Lil Nas X skulle vara en one hit wonder när Old Town Road fortsatte att ligga kvar i topp på Bilboardlistan vecka efter vecka. Men ingen tvivlar längre.

Jag tror nog inte vi fattat än vem Lil Nas X är, och framförallt det han gör. När han i sitt tal under VMA’s tackade ”the gay agenda” så är det lätt att skratta och fastna i tanken ”vad cool han är”. Men det är så mycket mer än så, han gör något ingen annan gjort tidigare och han gör det hänsynslöst och storslaget.
Jag tror många av oss inom communityt kommer se tillbaka på den här perioden och tänka ”jag förstod det inte då, men detta var något utav det största som hände”.

QX QX QX QX QX