Festivalen kommer att invigas med filmen Rebel Dykes, som tar med åskådaren på en resa genom den radikala brittiska queerscenen på 70-, 80- och 90-talet. QX tog ett snack med festivalens Melissa Lindgren.

Den 4–10 oktober smäller det! Vad är ni mest stolta över med årets filmfestival?
– Vi tycker framför allt att det är enormt kul att vara tillbaka. Temat med hela festivalen är återuppståndelsen. Vi har verkligen hoppats på att restriktionerna ska tas bort innan festivalens start och att det på riktigt blir en återuppståndelse. Vi vill maxa filmvisningar och fester eftersom folk längtar efter att träffas och umgås igen.

Vad kan publiken förvänta sig i år?
– Vi jobbar som vanligt med att försöka hitta märkliga och spännande platser runtom i Stockholm att visa film på. Festivalen har flera höjdpunkter. Huvudbiografen kommer att äga rum på båten M/S Borgila som ligger utanför Münchenbryggeriet. Där kommer vi att visa en mängd med olika filmer, bland annat den amerikanska indiefilmen Swan Song med skådespelaren Udo Kier som huvudrollsinnehavare.

Melissa berättar om ett annat inplanerat evenemang som hon entusiastiskt ser fram emot – nämligen en bowlingkväll i New Bowl Center på Gullmarsplan. Där kommer filmen Death and Bowling att visas. Filmen handlar om två transmän som träffas på en begravning för kaptenen av en lesbisk bowlingliga i Los Angeles.
– Bowlingkvällen kommer att ha ett humoristiskt färgsprakande tilltal där man kan anmäla lag i förväg och dyka upp i sin snyggaste bowlingskjorta.

Death & Bowling.

Årets öppningsnummer är dokumentären Rebel Dykes. Varför valde ni just den som öppningsnummer och vad handlar den om?
– Filmen har det mesta som vi letar efter hos ett öppningsnummer. Den är punkig, radikal och politisk, men även väldigt bred och tar sig uttryck på många olika subscener. Rebel Dykes har haft en stor crowdfunding-kampanj bakom sig och har varit under produktion i 10 år. Det är en efterlängtad film av communityt. Den är härlig och fartfylld och handlar om Queerscenen i England, framför allt i London, under 70-, 80- och 90-talet. Filmen lyckas skildra det mesta och rymmer många kända karaktärer samt innehåller bra musik.

Har upplägget av festivalen ändrats nu när restriktionerna har släppt?
– Vi var optimistiska och planerade för en vanlig fysisk festival redan från början. Vi tänkte att antingen så har vi tur och kan ha full beläggning som vanligt eller så får åtta lyckliga personer komma. Men nu blev det ju lyckligtvis så att restriktionerna släppte och vi kan gå all in.

Vad hoppas ni på för reaktioner från publiken?
– Vi hoppas att publiken kommer att vara lika glada som vi är över att vara tillbaka. Folk är sugna på att ses igen och vara tillsammans. Vi har jobbat mycket med Stockholm som har saknat platser för HBTQ-personer nu eftersom mycket ställen har varit nedstängda. Därför vill vi under festivalveckan öppna upp och bygga trygga rum för communityt, det som vi inte har kunnat göra under pandemin. Att erbjuda de här rummen är vikten av allt, och det tror vi att publiken kommer att uppskatta.

Läs mer om festivalen HÄR:

Rebel Dykes.