Under Pride förra året i Köpenhamn vann hbt-aktivisten Jobbe Joller titeln Mr Gay Denmark. Till stor del utsågs han till detta tack vare sitt engagemang i Homosocialt Fælleskab, där han arbetar för homoträffar runt om i landet och Spring Ud (Kom Ut)-linjen dit hbt-personer kan ringa för att snacka med andar hbt-personer.
Nu i veckan med klimax på lördag hålls Mr Gay Europe-tävlingen i Rom i samband med deras Pride-firande.
Väl på plats har dock Jobbe Joller valt att lämna tävlingen.
– Jag tror att jag vann Mr Gay Danmark och blev sänd hit på grund av mitt budskap om att man bör vara stolt och glad över den man är, oavsett om man är homosexuell, bisexuell eller transperson eller vad som helst annat här på jorden. Budskapet om att man inte behöver köpa en Prada-väska bara för att andra har en, utan för att man verkligen själv vill köpa den. Budskapet om att det är helt OK med att sminka sig om man tycker om det, inte för att man ser det som synonymt med att vara homosexuell. Budskapet till icke utkomna hbt-personer om att medierna framställer oss som en minoritet utan åsikter, hållningssätt, känslor och livsglädje, utan istället som stereotyper, trots vi är så mycket mer. Dessa budskap var det min intention att bidra med till årets Mr Gay Europe i Rom, men måste redan första dagen konstatera att jag försatts i situationer som går stick i stäv med dessa. Ett av många exempel är hur vi deltagare skulle utföra en ”sexy car wash” inför åskådare. Något vi inte informerats om innan vi rest hit.
Jobbe Joller säger i samband med att han hoppar av att han hoppats att inte ha behövt säga nej så många gånger på så kort tid. Och även om hans nej till att delta i olika uppvisningar respekterats menar han att han tvingats säga nej fler gånger än ja – och då skall man lämna tävlingen.
– Jag hoppas att den Mr Gay Europe som till slut väljs inte en enda gång har gått emot sina egna värderingar och att han kommer använda titeln förnuftigt. Och så önskar jag alla lycka till för det är en grupp trevliga människor att snacka med.
Bland dessa trevliga finns svenske Erik da Silva, finske Janne Tiilikainen och norske Sebastian Okshovd.
Tävlingen hålls i Gay Village i Rom där arrangörerna räknar med att 10 000 personer kommer att vara med på finalen.
– För min egen del kan jag inte vara mer än stolt för att jag i tid sa nej till att vara med på bilder jag inte skulle kunna stå för, innan jag passerade min personliga gräns och innan jag hamnade i en situation jag inte kunde ta mig från och innan jag inte längre skulle kunna sig mig själv eller den danska hbt-miljön i ögonen.
Mr Gay Danmark är ett av inslagen under Copenhagen Pride. 2012 års kandidat väljs kommande torsdag, dock utan att behöva tvätta bilar på ett sexigt sätt. I QX GayMap har vi nu lagt in hela programmet för festivalen som startar på måndag och avslutas söndagen den 19 augusti.