För det blir inte bara den första helgen med ”vanlig” nattklubb på nästan ett och ett halvt år, dessutom är det som bekant West Pride i Göteborg.
Gaygalavinnande nattklubben Gretas, som är Sveriges äldsta gayklubb öppnar nu dansgolven igen och det blir dragshow med Kendi Kane och Diana Wolff.

– Vi kommer att ha DJ:s varje helg och fortsätta som vi gjort tidigare med schlager/disco/90s/pop på det nedre golvet, och på det övre blir det mer house/techno/hip hop. Och lite längre fram kommer vi att testa temakvällar som typ latino eller eurodans, berättar Kevin Torgersson, som också är driftansvarig.

Nu på fredag spelar DJ Brazil och DJ Oscar D´Vine med Kendi Kane som kör dragshow, och på lördag är det DJ Mia och DJ Phillip Oak med Dragqueen of The Year-vinnaren Diana Wolff på scenen.
– Det blir verkligen Prideinriktat denna helg med dragshow båda dagarna. Dragshow är något som kommer att återkomma varje helg i höst med olika stjärnor på scenen.

400 gäster får vara i lokalen samtidigt, men Kevin betonar att det är ett bra flöde på Gretas och att de hoppas ta emot väldigt många fler under den stundande Pridehelgen.
– Gästerna kommer och går och det är inte orimligt att tänka 1500 gäster hinner besöka Gretas under en kväll. Men kom så tidigt som möjligt, vi öppnar 22. Vi jobbar hårt på att alla ska få komma in, men det kommer som sagt vara en speciell helg, detta.

Hur har pandemin varit för er?
– Vi har kört sittande nattklubb, och haft bra med folk och fin stämning. Men det beror mycket på att vi har en trogen publik och att många inom communityt sett oss som en samlingsplats. Det ska bli så skönt att slippa säga till gästerna att sitta ner, och att man får dansa och ta kontakt med folk.

Är det ett annat Gretas vi möter när ni nu öppnar igen?
– Det skulle jag inte säga. Vi vill öppna upp det Gretas våra gäster känner igen. Visst, en del personal har slutat men det är bara naturligt att det sker i vår bransch. Men själva essensen av Gretas är densamma.

En föraning om helgen?

Ni mixar straight med gay, hur har det funkat? Hur bevarar man en trygg stämning och ett säkert ställe för HBTQ+gäster?
– För oss är det otroligt viktigt att det ska kännas tryggt att komma till oss. Vi jobbar hårt med att ta in vakter som vet vad som gäller hos oss. Det jag hör av gäster är att det är så härligt att kunna prata med vem man vill och att det är så fin stämning. Och den biten är viktig för oss.

Ni benämner er som Sveriges äldsta gayklubb och har samtidigt en stor straight publik, hur balanserar man det så det inte blir en övervägande straight klubb?
– Det är en svår fråga. För vi välkomnar alla.  Men en del är kanske att köra dragshower för att markera var vi står och vilken typ av klubb vi är. Vi får också tacka våra gäster, för det är tack vare dem som vi behåller HBTQ+nischen. Hos oss ska det inte spela någon roll vem du är och vem du tycker om, alla är välkomna.