Nu på lördag kommer Mums #3 – Det laglösa numret. Temat för den omtalade tidskriften är denna gång brottslighet och laglöshet, och en stor del av tidningen ägnas åt Palmemordet. Mums har bjudit in några av landets mest omtalade skribenter och konstnärer, bland annat Makode Linde och Karl Holmqvist för att tolka Palmemordet och dess eko i den svenska kulturen. I samband med releasen arrangerar därför Mums en konstinstallation på lördag på Studio Studio, Åsögatan 115.

Under kvällen dj-debuterar Lillemor Östlin, den kvinna som suttit längst tid i svenskt fängelse och vars självbiografi ”Hinsehäxan” filmatiserats av SVT. Dessutom dyker Inger Nilsson, känd som ”Pippi Långström”, upp och högläser Lillemor Östlins text från Mums ”Vad jag vet om Christer Pettersson”. Men mest förväntan denna kväll finns det på vad konstnären Makode Linde kommer att hitta på. Han kommer att presentera sitt verk om Palmemordet, och det lär gå i samma Afromanticss-stil som hans tårta på Moderna Muséet som i våras väckte gigantisk internationell debatt. Så förbered er på att bevittna en kommande snackis…

Petter Wallenberg, mannen bakom Mums, senast Makode var i farten blev det ett jävla liv. Kommer det bli det även denna gång?
– Jag tror att Makodes konstverk som är specialgjort för Mums #3 om Palmemordet kommer att väcka en del känslor. Även modefotograferingen ”Palmemordet – the fashionstory” i samma nummer. De är båda del av ett specialtema i tidningen där vi bjudit in några av Sveriges mest omtalade personer att tolka Palmemordet på olika sätt. Palmemordet är ett mord som blivit mytiskt, en legend som etsat sig fast i den svenska folksjälen och kulturen. Många av oss växte upp med det och det har liksom legat som en skugga över samtidshistorien. Samtidigt har ingen vågat göra något om det i konst eller popkulturen. Vi ville ställa oss den frågan. Får man göra konst och mode av Palmemordet?

Varför har ni valt att döpa numret till Det laglösa numret?
– Varje nummer av Mums har ett tema. Det första numret var Det kvinnliga numret, det andra numret Det manliga numret – och nu Det laglösa numret. Jag har alltid varit fascinerad av brott och kriminalitet. Det är egentligen så allmänmänskligt. Man frossar i deckare eller nyheter om mordfall, men vågar inte riktigt erkänna det. Vi ville göra ett nummer av Mums där fascinationen för brott och laglöshet är inbakad i alla tidningens olika områden på en massa olika nya sätt; mode, mat, konst, intervjuer mm.

Vad innehåller numret mer?
– Mums #3 innehåller bl.a ett matreportage baserat på två kvinnliga seriemördares recept, ett modejobb inspirerat av Winona Ryder arrestering för snatteri, en intim intervju med en anonym bankrånare, konstnären Remi Grecus porträtt av grova brottslingar, ett modejobb med brottsligt beachmode, Fredrik Strages topp-tio-lista över filmvärldens gayskurkar och mycket mer. Om man vill se mer får man komma till vernissaget i Studio Studio under Grolsch Block Party i Stockholm och se bilderna från tidningen och plocka upp sitt ex. Mums är tryckt i begränsad upplaga och varje ex är numrerat. Den här gången kommer tidningen dessutom vara ännu hemligare och svårare att få tag på!

Installationen ”Mums #3: Palmemordet” går endast att beskåda den 18:e augusti i Studio Studio Åsögatan 115 under Grolsch Block Party i Stockholm. Tider: 19-22.

Klockan 22-03 har Klubb Mums Mums ett eget golv på Grolsch Block Partys efterfest på Trädgården. Mr Leather Europe Alexi Carpentieri kommer göra en kriminell striptease och poledansa som bankrånare! Nya superstjärnan Zhala uppträder också! Resten av kvällen spelar Petter Wallenberg och Apollo från Mums Mums klassisk house från tiden när housemusik var svart, gay och kriminellt glamourös!
www.tidningenmums.se