Climate Live föddes ur Fridays For Future (skolstrejk för klimatet) och  tanken är att initiativet ska sätta press på makthavare att agera mot krisen och arbeta för en säker nutid och framtid. Idag den 16:e oktober äger flera liknande konserter rum runt om i världen.

Konserten äger rum i Kungsträdgården i Stockholm och det är fri entré, och allt sänds online via Aftonbladet och DN. Allt leds av Amie Bramme Sey och Frida Söderlund tillsammans med klimataktivisterna Leonora Hermann och Andreas Magnusson.

En av artisterna som medverkar ikväll är favoriten Beatrice Eli. QX kollade med Beatice varför medverkan var viktig.

Varför tackade du ja till att uppträda under Climate Live?
– Det känns viktigt att delta och visa att vi är många som bryr oss. Sen vill jag på det lilla sätt jag kan ge tillbaka till ungdomsrörelsen som gjort så mycket för att väcka världen.

Är du själv engagerad i kampen mot klimatkrisen?
– Jag har varit havsambassadör för Greenpeace och medverkat i en kampanj för att sprida ett förslag om ett globalt havsavtal. Ett avtal där 30% av världens hav skulle bli så kallade havsreservat till år 2030. Dessa områden skulle då bli skyddade från överfiske, plastföroreningar, oljeborrning, djuphavsgruvdrift och försurning. Detta för att ge världens hav en chans att återhämta sig och läka. 2022 kommer förslaget tas upp i FN, klubbas det igenom som förslaget är utformat nu vore det en stor vinst för klimatet och framtida generationer.

Vad gör du i din vardag för att förebygga den stundande kris experterna pratar om?
– Det är såklart bra och viktigt att se över hur och vad man konsumerar, att påverka så gott man kan genom att sortera sitt skräp och äta vegetariskt med mera, men vi behöver rikta blicken åt rätt håll, om cirka 100 företag står för runt 70% av dom globala utsläppen spelar min veganska korv inte särskilt stor roll.

Hur kan vi göra människor mer medvetna om att detta är allvar?
– Jag anser att vi är medvetna om att detta är allvar, jag tror dock många känner sig överväldigade och maktlösa. Just därför är det viktigt med gemensamma aktioner, som kvällens Climate Live. Så att vi påminns om att vi är många som känner samma.Climate Live ställer frågan till världens makthavare, ”hör ni oss?”

Vad kommer du göra under konserten?
– Jag ska sjunga en låt av Childish GambinoFeels Like Summer. En låt som beskriver min känsla för tiden vi lever i.

Slutligen, medan vi ändå har dig på tråden: Har du ny musik på G?
– Jag jobbar på en skiva med planerad release 2022…