Lady Gaga fortsätter sitt segertåg över världen, och trots att den 26-åriga popikonen mer eller mindre varit på turné de senaste tre åren har hon ändå tid över för att både lansera parfymer och engagera sig i frågor som rör utsatta barn och ungdomar. Hennes ungdomsengagemang har varit en av hennes hjärtefrågor sedan hennes stora genombrott. Och det som först började som en dialog mellan henne och hennes fans, där hon genom brandtal under sina konserter strävade efter att ingjuta styrka och trygghet i de som behövde det, har nu antagit formen av ett världsomspännande anti-mobbing-projekt.

Tillsammans med sin mamma, Cynthia Germanotta, startade hon därför tidigare i år The Born This Way Foundation (BTWF) – en stiftelse som ska stötta barn och ungdomar och stärka deras självkänsla och upplevelse av egenvärde. Allt i kampen för att bekämpa mobbing och göra samhället till en tryggare plats. Både Gaga och hennes mamma har sedan länge varit intresserade av dessa frågor och ville nu på allvar ta tag i de tilltagande problemen med mobbing och utanförskap bland amerikanska ungdomar.

Gaga, som själv blev utsatt för mobbing i skolan, vill ge barn och ungdomar möjligheten att genom att stärka varandra också tillsammans skapa ett samhälle där olikheter hyllas istället för att kränkas, och där alla människor har samma värde och lika möjligheter. Gaga är dock noga med att poängtera att stiftelsens primära mål inte är att presentera en lösning på problemet med mobbing, utan snarare verka som en plattform för att stärka barn och ungdomar och lära dem att hjälpa sig själva och därmed också andra. Förhoppningen är att över tid förändra attityden i samhället för att göra samhället till en plats där alla kan känna sig välkomna och trygga.

Cynthia Germanotta, som är VD för stiftelsen, kommer att sjösätta en rad olika projekt och satsningar som ska stärka ungdomars självkänsla. Bl.a. ska stiftelsens hemsida, bornthiswayfoundation.org, bli en plattform och ett forum där barn och ungdomar kan mötas för att dela kunskaper och erfarenheter. Projektet kommer både att försöka ge stöd åt de som är utsatta, men också finnas tillgängligt för de som vill hjälpa till i kampen mot utsatthet. T.ex. startar BTWF ett fadderprojekt dit barn och ungdomar kan ansluta sig för att verka för en bättre och tryggare skolmiljö i sina egna skolor.

Grundandet av stiftelsen firades med en föreläsning på Harvarduniversitetet i slutet på februari i år där åhörarna fick möjligheten att ställa frågor om projektet till en specialinkallad panel bestående av bl.a. författaren och den andliga vägledaren Deepak Chopra som bl.a. skrivit boken Livets sju andliga lagar. Och för att presentera BTWF hade ingen mindre än människovännen Oprah Winfrey kallats in för att hålla ett inledande tal rörande grundandet av stiftelsen. Både Chopra och Winfrey ville visa sin uppskattning och sitt stöd för projektet genom sitt deltagande.

Inledningsföreläsningen som hölls på Harvarduniversitetet den 29:e februari i år, filmades och finns tillgänglig på BTWF egen youtubekanal: