Mellan den 29 oktober till 7 november hålls REX årliga filmfestival på Zita i Stockholm och online. Festivalen riktar sig både mot barn och vuxna och visar bland annat filmer om queera familjekonstellationer, trans- och hbtq+frågor. Festivalchefen Karin Drake har sedan 20 år tillbaka arbetat med genus och representation.

– Alla ska speglas i det som visas. Jag gör mitt yttersta för att hitta animerade filmer med hbtq+ tema. När det kommer till barnfilmer så hittar jag färre än vad jag hoppas, därför är det så kul att vi ska ha en filmvisning av dokumentären Dans la Nature.

Dans la Nature är en schweizisk dokumentärfilm som handlar om queera genus- och familjebildningar i djurens värld. Filmen kommer att live-översättas på plats av Carnita Molida från Bland drakar och Dragqueens.
– Filmen visar att en säl kan ha två mammor exempelvis. Barn med popcorn kommer att älska den!

För de animerade-älskande vuxna väntar en rad andra queera filmer, som bland annat All those Sensations in My Belly – en portugisisk och kroatisk film om transkvinnan Matia Anna Plešes liv och den brittiska filmen Bathroom Privileges som handlar om just ”bathroom privlieges”.

Festivalen kommer att avslutas på topp med den danska prisbelönta filmen Flykt. Flykt är baserad på en sann historia där man får följa den danska flyktingen Amin som ska gifta sig med sin pojkvän. Amins dolda förflutna gnager i honom och till slut väljer han att öppna upp sig för sin barndomsvän.

– Det är den bästa animerade filmen jag sett på flera år! utbrister Karin. Till och med min flickvän älskade den och hon är inte ens är intresserad av animation.

Karin säger att publiken denna gång kan förvänta sig att få se någonting som de aldrig tidigare sett.
– Animerad film är en subkultur som vi vill att flera personer ska ta del av. Det är ett missförstånd att animation bara är för barn!

Här kan du läsa mer om festivalen.