Björn Elgerd, skådespelare som vi bland annat sett i 2019 års Are We Lost Forever, manusdebuterar med Straighta Besked. Det var efter att han läst om Migrationsverkets krav om hur en del sökande måste bevisa sin sexualitet eller könsidentitet som ”trovärdig” eller ”sannolik” som idén föddes.
– Det lät som en fars. Det blir absurt för vem som helst att bevisa. Och hur är det för en handläggare att utreda?
Björn tog tanken ett steg längre, och började fundera på vad som skulle hända om en sökande och en handläggare hade känslor för varandra.
– Valet av romantisk komedi som form kom genom att det är en sån älskad grene och att där finns den ostridbara övertygelsen om att kärleken övervinner allt – i kontrast till Migrationsverkets riktlinjer.

Hur balanserar man ett så svårt ämne på ett humoristiskt sätt?
– Jag tror min lösning var att skriva en satir om vår migrationspolitik och kalla det för romantisk komedi. Att dra ner byxorna på den med makt kan bli kul även om det i grunden är ett allvarligt ämne. Jag ville iscensätta absurditeten i hur vi människor sätter upp hinder för varandra och oss själva. Komedi bygger delvis på missförstånd som får större och större proportioner tills att korthuset rasar. Så på så sätt passade Migrationsverket perfekt som spelplats för en handläggare som vill göra rätt men samtidigt är gränslöst kär.

Björn Elgerd läste på och intervjuade personer inför skrivandet, men pjäsen bygger inte på ett specifikt fall – rollen Amina blev istället en kör för flertalet queera röster och kroppar. Delvis påverkar av personer nära Björn.
– Min bästa vän och hennes fru upplever en längtan efter fler berättelser med lesbiska huvudroller, så den här pjäsen är bland annat till dom.

Hur var premiären?
– Kul – alla på och runt scen levererar verkligen sitt yttersta för att slunga publiken genom akut kärlek, bråk i lunchrummet på Migrationsverket och hemorrojdbesvär som når astronomiska proportioner. Jag har bland annat skrivit en scen där två roller ligger med varann, men det är gestaltat av en och samma skådespelare som gör båda rollerna – samtidigt. Det var väldigt roligt att se hur dom löst det…

Vad gör du annars just nu?
– Just nu är jag mitt uppe i inspelningen av SVT-dramaserien Spelskandalen där jag spelar huvudrollen. En historia inspirerad av verkliga händelser runt 1990 då några vänner från Piteå bestämmer sig för att bli proffs på betting och spel. Men det dom trodde skulle bli en hyfsat lugn jakt på miljoner blir istället det motsatta, vännerna stegar rakt in i ett getingbo av farliga avslöjanden och jagas av Expressen, statliga Tipstjänst, dåvarande Svenska Spel, och hela idrotts-Sverige. Någon kommer tappa handduken och alla vill dom ha Piteå-vännerna på sin planhalva inför den stundande rättegången…

Och vilken scenhändelse minns du starkast från året 2021?
– Framförallt föreställningen Terapisterna som scenkonstkollektivet PotatoPotato fortsätter spela under hösten, bland annat på biograf Zita i Stockholm 10-11 dec.

Straighta besked hade urpremiär den 21 oktober i Årsta, Stockholm, och ska ut på turné med Riksteatern över hela Sverige. Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern, Västmanlands Teater och Svenska Teatern i Helsingfors. läs mer på riksteatern.se