Succékrogen, baren och gayklubben BeeBar har i det närmaste vänt upp och ned på Göteborg. Från en regnig gaystad av modell småtrött som i korta intervaller så solstrålar skina kom Ulf Olsson och Sten Gustavsson till Saluhallen och skapade en mötesplats som gjort att solen aldrig slutat skina över Göteborg och dess bokstavsbarn. Numera är det en självklarhet för svenskar och andra nordbor att flera gånger om året besöka en områdets skönaste gaystäder.
Efter framgångar med BeeBar har nu ekonomiskt utrymme skapats för att skapa ytterligare en ”mötesplats” och i veckan kom besked att det blir Malmö som får äran.
– Vi har länge sneglat åt Öresundshållet, eftersom vi tycker det känns som en trevlig och lite kontinentalare plats, som passar det arbetssätt som vi gillar, berättar Ulf och Sten.
Så nu är det Malmös tur att förvandlas från en utkant av Köpenhamn där de många goda försöken att öppna gaybarer inte hållit hela vägen ut. En stad som i skuggan av Köpenhamn nu kan få en chans att blomstra som gaydestination.
I februari öppnar man och hinner bli varma i kläderna lagom till att tusentals ESC-fans skall ta beslutet om de vill spendera dagar och nätter i Malmö eller storebror på andra sidan sundet.
– Alla som varit på Bee i Göteborg kommer att känna igen sig, berättar Ulf och Sten. Vi satsar på att ta till vara de framgångsfaktorer som vi tror varit avgörande för Göteborg, såsom bemötande och personal, menyupplägg, och våra olika koncept beroende på när man besöker krogen. Och inte minst att det är öppet sju dagar i veckan.
Trots expansionen och kärleken till det kontinentala Malmö är det saltstänket från böljorna de blå norröver där de tvås hjärta ligger fast nitat.
– Basen finns och kommer att finnas i Göteborg även framöver, men självklart kommer även Malmö att få en stor plats i våra hjärtan, som de själva formulerar sig.
Var de öppnar r ännu en väl förborgad hemlighet ”av respekt för medarbetarna på den aktuella krogen i Malmö”. Vi väntar otåligt på besked.