Jade Thirlwall har sedan länge varit allierad i kampen för regnbågssamhällets rättigheter. I podden Table Manners med Jessie och Lennie Ware berättar popstjärnan att hon brukar stå och väga mellan om hon ska uppträda i anti-homoländer eller inte.

– Vi hade till exempel en spelning i Dubai en gång, då tänkte jag ”antingen så uppträder jag, gör ett uttalande och skänker avgifterna till en välgörenhetsorganisation, eller så uppträder jag inte alls”. Men det varierar från fall till fall, jag har ingen avsikt att åka till ett ställe som Ryssland eftersom jag uppenbarligen inte tror på vad som händer där, säger popstjärnan i podden.

Little Mix-medlemmen tillade dock att det är viktigt att visa stöd för länder som Ryssland, där homofobisk propaganda och våld och diskriminering mot queer-personer är vanligt.
– De behöver en allierad som flaggar för dem så att de inte känner sig ensamma.

Enligt sångerskan fick hon sin hbtq+ aktivistiska ådra när hon som liten reste till Benidorm med sin familj och upplevde dragkulturen där.
– Även fast jag inte förstod vad det innebar så såg jag dessa personer likt divor som Diana Ross och Cher. Jag var helt besatt av dem! Benidorm associerade jag med ett magiskt land där alla var accepterade. När vi sedan kom tillbaka hem till England så sa alla ”sånt gillar inte vi här”.

Jade Thirlwall, som tillsammans med Perrie Edwards och Leigh-Anne Pinnock under fredagen släppte singeln Between Us,  föddes i South Shields. Hon tror att homofobin frodas i städer norrut.
– Från ung ålder var det mycket jag inte höll med om, men jag visste inte hur jag skulle uttrycka det. Många människor är villiga att lyssna men förstår inte. Den där giftiga maskuliniteten kommer att sippra igenom varje generation tills någon försöker ändra den, säger artisten i podden.

 

Du kan lyssna på podd-avsnittet HÄR: