När pandemin slog till flyttade EP-aktuella stjärnskottet från LA till Stockholm. Cy har gjort sig ett namn som låtskrivare på nationell och internationell nivå men i samband med flytten började hon jobba med sitt eget artisteri.
– Jag har alltid velat köra mitt eget race. Som låtskrivare har man inte så mycket kontroll över musiken – man dyker upp, skriver låtar med folk man inte känner och om man har tur släpps låtarna en vacker dag, men då kanske de låter väldigt annorlunda.

Nu är Cy taggad på att släppa sin egen musik, som till stor del speglar en quarter-life-crisis och pressen att uppfylla samhällets ideal.

– I början tänkte jag ”inte kan väl jag” men till slut kände jag ”vafan nu kör vi!”. EP:n skrevs när jag kantades av ett saftigt break up, blev av med kompisar och testade på en ny karriär. Det finns en press från samhället att man måste vara perfekt och vacker, förbereda sig inför framtiden och vuxenlivet samtidigt som världen genomsyras av en pandemi- och klimatkris. Albumet är som en utpustning, eye roll och svordom på samma gång – som ett ”ugh jag orkar inte”, fast med glimten i ögat.

Berätta lite mer om låtarna på EP:n!
God Damn handlar om att vara trött på att vilja vara med folk parallellt med att man vill bli lämnad i fred. Den handlar om att vilja stänga av sin ”ångestiga people pleaseing”-hjärna. Hate To Hate You handlar om att bli sviken av en vän. De negativa tankarna åt nästan upp mig och jag hatade att jag hatade den här vännen. Min musik har varit väldigt terapeutisk för mig och jag hoppas även att kunna ge det till de som lyssnar.

Artisten upplever sin relation till regnbågscommunityt som fin, men inte alltid enkel. Hon tror och hoppas att man kommer börja lägga mindre vikt vid etiketter.
– Jag har länge labelat mig själv som bisexuell och då får man lätt en ”bestäm dig bara”-stämpel. När jag sedan förstod vad pansexualitet var kände jag ”aha, det är personligheter jag dras till”. Då blev det även lättare för mig att claima min queerness.

Har du många hbtq+ fans?
– Jag har faktiskt ingen aning om vad jag har för fans, om jag har några överhuvudtaget (skrattar). Trots att jag tycker det är viktigt att vara öppen och stolt över sin sexualitet så har jag inte riktat in mig på att vara en queer artist. Men jag hoppas såklart att det finns några där ute i alla fall.

Cy släpper Ugh! EP den 12 november. Live-videos finns att se här: