NOMINERINGSPROCESSEN ÄR NU STÄNGD.
Nu är det dags att lyfta fram favoriterna från 2021! Här nedan ser ni några förslag på allt som sammanfattar 2021. Eller allt, ni har fria händer att nominera vad eller vem ni vill, vi har bara tagit fram tips för att påminna er om året 2021. Röstningsformuläret hittar ni längs ner i artikeln.
Ni kan nominera från och med idag den 25 november  kl 06.00 till och med klockan 23.59 den 10 december.
Det går att nominera i varje kategori max fem gånger per dag, under 24 timmar, från samma IP-nummer. De fem senast inkomna nomineringarna registreras.

Årets HBT
Loui Sand blev 2021 historisk då han från och med i år som första transperson tävlar för ett herrlag i elithandboll. Oscar Zia släppte musik, gjorde radio och fick välförtjänt kärlek för sin insats i Melodifestivalen, Caroline Seger blev historisk som den landslagsspelare som gjort flest landskamper i Europa, 215 stycken! Seger var också hjältinnan som tillsammans med Lina Hurtig och Hedvig Lindahl spelade Sverige till OS-final i fotboll. Och apropå landslagsspelare, Magdalena Eriksson har öppet visat sin kärlek till lagkamraten och partnern Pernille Harder, och tillsammans har de visat att de inte backar för förtryck: ”Mitt mål och min mission är att försöka avpolitisera mänskliga rättigheter. Det är långtifrån en självklarhet men jag kommer inte vara tyst förrän det är de”, sa hon till Sportbladet efter att UEFA politiserat regnbågsaktioner.

I Robinson visade William Seth Wenzel både muskler och vinnarskalle, och berättade om kärleken till sin Pontus.
Peter Jöback var öppnare än någonsin tidigare och berättade om sin homosexuella bror, att komma ut, och sjöng om att våga slå sig fri i Så Mycket Bättre. Och släppte en bok där han med egna ord berättade om en färgstark karriär och ett tungt förflutet.

Andra tv-favoriter som höll oss klistrade framför rutan var Joel Kosari och Judith Nodby i Big Brother, Simon Hallin i Hela Sverige Bakar, Ängie i Behandlingen, och såklart, Karl-Fredrik & Petter på Österlen.
Simon Wall är svensk transports framtid och har inte bara nått framgång med sina fyrbenta älsklingar, han har också med självklarhet delat med sig av sitt liv i TV4:s Hästliv på Ljuva-Tun.
Dagen är äntligen här. Jag är så lycklig. Jag känner mig fri.”. Så sa Tone Sekelius då hon hon kom som trans inför sina 300 000 prenumeranter på YouTube. Vi fick också följa hennes liv i Discovery+dokumentär-serien Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone där Tone öppnade upp på ett modigt sätt, och det gör henne till en gjuten kandidat till ovannämnda titel.

Daniela Rathana är bibruden som fick ett större genombrott med hyllad platta, snyggt Allsångs-framträdande och flatiga singeln Kyss. I Elitstyrkans hemligheter hann transmannen Lukas Svärd visa stort hjärta och sårbarhet, men tvingades lämna prgrammet efter bara två avsnitt.
Lotta Schellin var proffsig expertkommentator i fotbollssammanhang, och visade att hon kunde sjunga i The Masked Singer. Edward af Sillén visade än en gång vilken stjärna han är, både framför kameran i SVT:s Muren och TV4:s Talang, men också som Eurovision-kommentator, och som regissör i allt från Pernillas Hybris till The Masked Singer.
Bobby Oduncu fick en hel dokumentär producerad om honom, och visade kärleksfullt upp nya sidor av sig och sin roll som son och bror i en syriansk familj där gaybiten inte alltid var självklar, samma sak med Marisol där författaren Fredrik Ekelund berättade om sitt liv som transvestit. Helena Westin, som en gång i tiden var med och grundade Stockholm Pride, var en av initiativtagarna till landsomfattande vaccinationskampanjen #kavlaupp.
Edvin Törnblom är ett annat tips, killen med 120 000 följare på insta, gör succé i Mullvaden på kanal5 och som poddare med Johanna Nordström. Tillsammans leder de en av Sveriges största poddar Ursäkta! och Edvin prisades dubbelt på förra årets gala då han tillsammans med Johanna vann Årets Podd och Årets Duo.
På musikscenen fanns en rad regnbågspersoner som med självklarhet sjöng om samkönad kärlek och aktivism: Sylve, Julia Lov, Felin, och Idols Erik Elias.
Både Julia Alfrida och Patrik Jean var med i Melodifestivalen och har under året släppt musik och uppträtt på scener där de verkligen inte ryggat för att visa vilka de är.
Bland författare som lyfte regnbågssamhället finns ikonerna Jonas Gardell och Mian Lodalen som båda släppte fantastiska verk som speglade historiska regnbågshändelser. Och apropå Jonas så lyfte han fram Vanja Södergren som gick i den första svenska Prideparaden någonsin. Viktor Frisk hittade kärleken och berättade om Andreas för världen (och Anja & Filippa). Omslagsesset DJ Gunn Lundemo berättade i QX om vikten av att lyfta vårt community och se till så att alla blir sedda. Och såklart, Amir Ashour, som flydde till Sverige 2015, startade IraQueer för att påverka villkoren för hbtq-personer i Irak, och som nu i november fick 2021 MTV EMA Generation Change Award för sitt initiativ.

Årets Hetero
Zlatan Ibrahimovic
hyllade den nyutkomna australiensiska fotbollsspelaren Josh Cavallo, inte bara en gång i sociala medier. Att en så stor fotbollsspelare öppet tar ställning för HBTQ+mod hör inte till vanligheterna och därför bugar vi för Kung Zlatan även utanför planen. Konstnären Arseny Selov som under Stockholm Pride och i QX visade upp sitt enorma fotojobb Colours With a Story, med HBTQ+hjältar som delade med sig av sina berättelser. Tova Sophia Aronsson var en minnesvärd och viktig deltagare i Robinson. Hon berättade, och normaliserade, sin transsexuella bakgrund och röt starkt ifrån i sociala medier när hon fick nättrollen och transofoberna efter sig. Girlpower de luxe.
Mellotvåan Eric Saade som direkt röt ifrån mot ett fan som skrev att det inte var okej att han stöttar HBTQ+communityt. ”Avgå som mitt största fan då tack. Hej då” var Saades tydliga respons på Insta. Snap! Nisti Sterk är kvinnan bakom den uppmärksammade och hyllade dokumentären Who The Fuck Is Bobby, om Bobby Oduncus liv och mod att gå sin egen väg trots rötter i ett syriskt community. Ian-Paolo Lira, trummis i Mello-tävlande Lillasyster, bär alltid sin regnbågsbindel för att visa stöd för HBTQ-kamp, Pride, stolthet att få älska den man vill. ”Jag vill visa att jag stöttar HBTQ-rättigheter och att alla ska ha samma rättigheter”, sa han till QX i februari. Eller någon annan straight vi bara gillar och som ger kärlek tillbaka: Miss Li, Benjamin Ingrosso, Anis Don Demina, Agnes, …

Årets Drag
Förra året tog Carnita Molida hem segern, vem gör det i år? Den svenska dragscenen är ju vassare än någonsin! Vanity Vain, Imaa Queen, Admira Thunderpussy, Seymour Bottoms, Misty Bubble, Sam Silver, Lavender Whip, Miss Tobi, Madame Heinz, Reine, Bebulah Leigh, Cabaret Moulin, Miss B, Becky J, Cloudya Cloud, Brenda Mandlar, Ceviche de Chocho, Qortia, Chiwi, Miss Lizz Terrine, Acai Lum, Dee Vine, Babsan, Lucky Slut Bonita, Cherry Wilder, Diana Wolff, Fru Zhu, Samantha Colours, Indica X-Pose, Champagne Safari, Lizzie Disco, Fashion Pack, Tant Henrik, Viola Spiderleg, Ella Elektra, Sharday, Robert Fux, Kendi Cane, Emelina Glamer, Miss Fluffy, Sebaby, Rucula Hängbjörk, Madrid, Butchessa, Miss Inga, Nomai Nomai, Miss Petersson a´la Carte, Mamula Mutti, Miranda Dior, Joana Fortress, Natalie Palermo, Vamp, Zizi Buffet och dragkingsen Herman Winter, Noah Fence, Qarl Qunt, Fred Rockhard och Johnny Depp! Och fjolårets Carnita Molida. Men var fria i att nominera!

Årets Duo
Vilka tvåenigheter vill vi hylla i år? Anna Sise och Sandra Stojiljkovic som Faye och Dani i Den tunna blå linjen, Jesper Söderblom och Arman Fanni som Totte & André i Lyckoviken, Oscar Zia och Anis Don Demina i Melodifestivalen 2021, Edvin Ryding och Omar Rudberg som Wilhelm & Simon i Young Royals, , poddduon Joakim och Amanda (En gay i taget), Alice Hollingworth och Linda Rosendal i Tack Gud jag är homo 2, Jessica Klingsell och Amanda Lindgren i duon Jeff Elliot, Så Mycket Bättre-bröderna Gustaf och Viktor Norén eller kanske Carola & Tobias Karlsson från årets Let´s Dance? Fotbollspowerparet Magdalena Eriksson och Pernille Harder som öppnade sina dm på Insta på Alla hjärtans dag i år för att svara på hbtq personers dm:s, och som öppet stått på sig för att avpolitisera regnbågsaktioner eftersom dessa lyfter mänskliga rättigheter.
Eller kanske Pride-poppiga duos som Devotion med Alex Falk och Joanna Perera, eller Julia Alfrida & Sylve? Mellokombon Ewa Roos & Eva Rydberg är också ett tänkbart alternativ. Eller förra årets vinnare, Edvin Törnblom & Johanna Nordström.
Och visst kan kärlekspar vara en duo: Karl Fredrik & Petter på Österlen, Viktor Frisk & Andreas Gran, Henrik & Tarkan från En bondgård mitt i stan, Mariette Hansson & Isabell Grönqvist, Anja Pärson & Filippa Rådin, Efva & Eva, Andreas Lundstedt & Daniel Mitsogiannis….und so weider….

Årets Bok
Vad hade vi med oss på semestern, i sängen och soffan, eller på resan i år? Lesbiska Ligan av Mian Lodalen, Ett lyckligare år av Jonas Gardell, Avklädd av Lars Wallin, Himlabrand av Moa Backe Åstot, Ljudet av fötter av Sara Lövestam, Transformation av Rickard Söderberg, Jag är inte död av Erik Engelv, Är det barnen baby av Kristofer Folkhammar, Konferensen av Mats Strandberg, Queera Tider av Edward Summanen, Till dig som ser på av Emil Åkerö, När droppar faller av Petra Sandberg Holstensson, El Camino av Magnus Fyrfalk, Till Carl på 55-års dagen av Linda Holgersson, Human behind the penis av Jonas Norén, 50 nyanser av rosa av Patrick Hjertén, Mörkerseende av Martin Ekman, Närma mig av Johanna Ekne, Den stora kyrkan av Tove Folkesson, Röda rummet av Kaj Korkeaho, Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg,  Syndaren ska vakna av Linda Ståhl, Att bära sig själv av Peter Jöback och Helix av Benjamin Andrée och Alexandra Appelqvist…med mera, med flera.

Årets TV
Har vi sett mer tv än de senaste 18 månaderna? Nej. Här är ett gäng favoriter! Young Royals (Netflix), Robinson (TV4), Who the fuck is Bobby (SVT), Thunder in My Heart (Viaplay), Benjamins (TV4), It’s a sin (HBO), White Lotus (HBO), RuPauls Drag Race (WoW), RuPauls Drag Race UK (WoW), Love, Victor (Disney+), The L Word (HBO Max), Maid (Netflix), Squid Game (Netflix), Så Mycket Bättre (TV4), Tack Gud jag är homo 2 (UR), Halston (HBO), Pretend it’s city, Mitt namn är Tone (Discovery+), Hela Sverige Bakar (TV4), Melodifestivalen 2021 (SVT), Threesome (Viaplay), Greys Anatomy (Discovery+), Alla mot alla (Discovery+), Cyklopernas land (SVT), Sort of (Viaplay), Idol (TV4), Q-Force (Netflix), Vigil – död man ombord (SVT), The Masked Singer (TV4), Pretend it´s a City (Netflix), Botad: jakten på homosexuella (SVT), Big Brother (TV4), Talang (TV4)….

Årets Scen
Magnus Carlssons Möt mig i Gamla Stan, Darin på turné, Straighta Besked, Queen of Everything Solo med Jonas Gardell, C´est La Vie Sundays, Det är så synd om mig av Andreas Jonsson, Klara livet (Ö2 Scenkonst i Stockholm), Transplantation ( Norrlandsoperan), Hamlet av Teater Dictat, Felicia Ohlys Varför älskar ingen de lesbiska?, Pernilla Wahlgren har Hybris, Robert Fux Drag, Saturday Night Fever, Diggiloo, Sissela Kyles Etta på listan

Årets Film
Bioåret tog fart under andra halvan av året med filmer som The Eternals, Tove, Supernova, Marisol, Summer of 85, Ammonite, Swan Song, Flykt, Bad Lesbian och Drömprins.
Streamingtjänsterna gav oss ännu fler HBTQ-tematiska filmer: Alla talar om Jamie (Amazon Prime), The Happiest Season (Viaplay), The Prom (Netflix), Joe Bell (Viaplay), Dancing Queens (Netflix), Uncle Frank (Amazon Prime), Fear Street-triologin (Netflix), En dans för 41 (Netflix) ….

Årets Låt
Svenska hits som Tusse Voices, Clara Klingenström Behöver inte dig idag, Veronica Maggio Se mig, Agnes Here comes the night, ABBA Don’t Shut me down och I still have faith in you, Benjamin Ingrosso Allt det vackra, Melissa Horn Lämna honom, Zara Larsson Look what you’ve done, Miss Li Utan dig och Molly Sandén Nån annan nu och Vi ska aldrig gå hem, Hanna Ferm För evigt, och Viktor Leksell & Miriam Bryants Tystnar i luren? Eller utländska som Måneskin Begging, Lil Nas X That’s What I Want, Montero (Call Me By Your Name) och Industry Baby, Elton John & Dua Lipa Cold Heart, Adele Easy On Me, Ed Sheerans Shivers och Bad Habits, Justin Bieber & The Kid Larois Stay; Bruno Mars Leave The Door Open och Olivia Rodrigo Good for You. Eller den uppsjö av svenska HBTQ+artister som levererat låtar: Darin Can’t Stay Away, Tove Styrke Mood Swings, Daniela Rathana Kyss, Patrik Jean Numb och Tears Run Dry, Julia Alfrida Girls Girls Girls och Rich, Devotions Pride-låt Fabulous, Andy E Princess Boy, Julia Alfrida & Sylve Legacy, Sebastian Walldén Aldrig aldrig…

Årets Ställe
Backdoor, Bee Bar, Secret Garden, X, Red Shoe Bar, Moxy, AnneMarie, Indiesexuell, Side Track, Gretas, Queer, Patricia, Mälarpaviljongen, Flamingo 101, Urban Deli Nytorget, Urban Deli Sveavägen, DEMI, Melt, Whippet Lab, Wish, SLM Sthlm, SLM Malmö och SLM Göteborg. Osv…

Årets tv-stjärna
Ett par tips: Tova-Sophia Aronsson (Robinson), Lukas Svärd (Elitstyrkans hemligheter), William Seth Wenzel (Robinson), Erik-Elias Ekström (Idol), Christer Lindarw (Bonusfamiljen), Julia Lyskova (Thunder in My Heart), Joel Kosari (Big Brother) Judith Nodby (Big Brother), Peter Jöback ( Så Mycket Bättre), Simon Wallin (Hela Sverige Bakar), Edward af Sillén (Talang), Omar Rudberg (Young Royals), Edvin Ryding (Young Royals), Amy Deasismont (Thunder in my Heart), , Benjamin Ingrosso (Benjamins) , Niklas Arleryd (Paradise Hotel), Bobby Oduncu (Who The Fuck is Bobby) Oscar Zia (Melodifestivalen), Christopher Garplind (Cyklopernas land), Lotta Schellin (The Masked Singer), Mattias Mutlu (Idol), Edvin Törnblom (Mullvaden)….

Årets Keep Up The Good Work
Lars Gårdfeldt, som slutade att viga straighta par så länge nyexaminerade präster har fortsatt rätt att vägra viga homopar, Ninnileo Daelander, tatueraren som gratis rekonstruerar bröstvårtor på transpersoner och bröstcanceröverlevare för att dessa ska kunna trivas bättre i sin kropp. Festfixare och entreprenörer som Navid Kabiri, Martin “Miss Inga” Johansson, Joe Nilsson, Johan Carlsson, Kent Bernhardsson, Erik Engebretsen, Anna Högkil, och Gunn Lundemo som alltid är i HBRQ+personers tjänst och ser till att livet blir lite roligare. Eller personer eller grupper som samlar oss: Dyke March, Frontrunners i Malmö och Stockholm, Remy & Albertos HBTQ vandring och friluftsliv, Melissa Lindgren och Oskar ErikssonCinema Queer, Matilda Wahl & Cherin Jumhas Dumpa Din Kille, och Daniel Szpigler som startade bögklubbscirkel.

  Årets HBTQ

  Årets Hetero

  Årets Drag

  Årets Ställe

  Årets Film

  Årets Låt

  Årets TV

  Årets TV-stjärna

  Årets Scen

  Årets Bok

  Årets Duo

  Årets Keep Up The Good Work