QX QX QX QX

Jag har längtat efter en svensk version av Project Runway i flera år.
Som megafan av den amerikanska franchisen ledd av Heidi Klum så blev jag såklart úberglad när TV3 annonserade att de tänkte ge sig på ett Project Runway Sverige. Men med vissa reservationer. För vi minns ju alla hur tafflig svenska Top Model såg ut i början (senaste säsongen med Izabella var däremot bra), och jag hoppades att vi skulle slippa en lika klen efterapning. Och det slipper vi.
För PR Sverige levererar. Sofi Fahrman gör en fullt godkänd debut som en svensk Klum och Rosanna Mariano och Marcel Marongiu är bra som domare. Visst är de lite mesiga, och klippningsmässigt känns momentet med jurybedömingarna som de amerikanska gjorde i början. Man har inte riktigt hittat en bra rytm, och det framgår inte helt tydligt vilka som är bra och vilka som är dåliga. Men jag tror att jurymedlemmarna tar sig i takt med att säsongen pågår. Sveriges Tim Gunn, Rohdi Heintz då? Jo, han är aningen övertänd och har svårt att hitta sin roll i det första avsnittet. Men även där tror jag att han blir bättre med seriens gång. Stilige Heintz är i alla fall så där Tim Gunn-mysig som man hoppats på.
Och hur är då deltagarna? Jo, de håller perfekt Project Runway-klass: Här finns alla de bekanta personligheterna: Den kaxiga heterosnubben som ”kan” kvinnor, en quirky blond tjej med hafsig estetik, en äldre kvinna med perfekta ”construction skills” och en småbitchig bög vars hela garderob består av H&M:s Versace-kollektion. Det är lagom med drama, mycket attityd a´la ”jag vet att det här är min grej” och en hel del talang i gruppen, så bra castat!

Sammantaget är det mycket proffsigt paketerat och jag hoppas verkligen att TV3 får den succé dom förtjänar med denna storsatsaning. Skulle det bli ”auf wiedersehen” efter den här säsongen så skulle i alla fall jag bli mycket förvånad.