Det har gått ungefär ett halvår sedan QX intervjuade hbtq+ bokhandeln Page 28 om deras uppstart. De öppnade i maj 2021 på Mitt Möllan tack vare en crowdfunding som lyckades samla in över 60 000 kronor.

– Under två månader hade vi en kampanj där vi samlade in pengar. Bara på ett eller två dygn fick vi in över 20 000 kronor. Resten av pengarna samlades in genom ett digitalt insamlingsevent där vi livestreamade poesiläsningar, dj-uppträdanden och utlottningar.

Sedan dess har det gått snabbt för bokhandeln som nu för fulla muggar laddar upp inför expanderingen i januari.
– Det känns jättekul! Många är tacksamma och säger att det har saknats en trygg plats för communityt som inte är en klubb en gång i månaden. Expanderingen innebär att vi kan erbjuda folk just det – ett ställe där hbtq+ personer kan känna gemenskap, dricka en kopp kaffe eller te och bläddra i böcker, säger ordförande Lou Mattei och fortsätter:

– Stället på Mitt Möllan var snarare en vägg än ett rum. Tack vare folk som har handlat hos oss klarar vi nu av en dyrare hyra och har råd med en större lokal.

Bokhandeln kommer i och med expanderingen bredda sitt litterära utbud.
– Just nu har vi platsbrist. Det vi främst vill utveckla är att ta in böcker på andra språk än svenska och engelska, speciellt med tanke på att Malmö är en stad med många olika språk närvarande.

 Under Pride i Malmö samarbetade Page 28 med arthousebiografen Panora. Att hålla i fler evenemang är någonting de ser fram emot att göra.
– Vi är inte bara en bokhandel – vi är även en kulturscen med queer inriktning. Vi ser fram emot att ha fler kulturevenemang i vår lokal.

Lou Mattei berättar att responsen från Malmöiterna bara har varit positiv.
– Det känns som att fler människor har fått upp ögonen för Page 28. Folk har hjälpt till och donerat böcker, vilket vi tacksamt tar emot.

Vidare hoppas bokhandeln kunna bidra till en en mötesplatskänsla för människor inom hbtq+ communityt.

Läs mer om Page 28 här.