Som enda nordiska Queen deltar danska Betty Bitschlap i nya RuPaul-producerade tävlingsserien Queen of The Universe. I den ska fjorton dragqueens från hela världen sjunga live och imponera på en panel bestående av Michelle Visage, Leona Lewis, Vanessa Williams och Trixie Mattel Programledare är Graham Norton. QX ringde upp Betty för att kolla vad hon är för figur.

Så, vem är Betty Bitschlap?
– Jag kommer från Danmark, är starkt influerad av pop och punk och performers som Debbie Harry och Iggy Pop. Jag gillar att leka med kontraster, och tycker om att tänka på gränserna utseendemässigt. Jag tar drag-yrket på allvar, men inte mig själv. Och jag lovar att jag kommer sätta alla höga toner!

Hur kom du med i Queen of The Universe?
– Jag har alltid gillat att pusha mig själv och se till att jag utvecklas. I somras uppträdde jag på World Pride i Köpenhamn och delade scen med  och Todrick Hall, och kände efter det: Vad ska jag uppnå för mål härnäst? Då trillade jag över ansökan till detta och sökte, och kom med!

Det är en sjukt härlig domarpanel, vem var du mest starstruck att träffa?
– Det var nervöst att bara ställa sig på scenen och att höra Graham presentera mig. Men jag tror att Trixie och Michelle är i en kategori för sig eftersom vi lever i samma ”värld” och jag har följt dem så länge. Sen älskar jag Vanessa och hennes röst såklart.

Har du nån Drag Race-favvo?
– Det finns numer så många och alla inspirerar på sitt sätt. Men Alaska Thunderfuck kommer alltid att ha en speciell betydelse för mig. Det var hon som fick mig att börja med drag, och som visade att man kan vara vacker, galen, rolig, sjunga egna låtar och gå sin egen väg. Hon kräver publikens uppmärksamhet, och det älskar jag. Det räcker liksom inte bara att vara snygg.

Hur ser dragscenen ut i Danmark?
– Den utvecklas absolut hela tiden…och det Ru Paul har gett oss över hela världen är att det är okej att vara sig själv. Den unga drag-generationen tänjer gränserna lite mer, och idag tvingas folk att pusha sig själva mer för att sticka ut. Köpenhamn inser sakta att det är coolt med drag och till exempel klubben GAY kör uppträdanden ibland.

Har du koll på den svenska dragscenen?
– Alltså, Admira Thunderpussy är magisk. Och så smal att jag skulle kunna äta upp henne!

Om du får välja en dansk Eurovision-låt att lipsynca till?
– Tveklöst Birthe Kjaers Vi maler byen röd från 1989. Det är en klassiker.

Är du singel?
– Nej. jag är gift sedan två år.

Så, vad kan vi förvänta oss av Queen of The Universe?
– Trixie Mattel sa till mig att RuPauls Drag Race är som en lekskola i jämförelse. Det är så mycket talang på scenen och alla sliter så hårt för att vara kvar. Vi är alla stjärnor som ställer upp.

Queen of the Universe har premiär på Paramount+ den 10 December med två avsnitt sedan släpps ett avsnitt i veckan.