Kataluna Enriquez blev årets Miss Nevada och fick representera Las Vegas-deltstat i Miss USA-tävlingarna. Hennes deltagande blev historiskt då hon är den första kvinnan i tävlingen som öppet berättat om sin transbakgrund. Men Kataluna fick lämna tävlingen tidigt.

I en intervju med Yahoo Life ger hon sin analys om varför det blev en kort resa.

– Jag blev chockad, men framför allt blev jag besviken efter att ha jobbat så hårt. De var helt enkelt inte redo, konstaterar hon och fortsätter:

– Det var en ära att få representera mitt community och att få vara ett exempel för unga queer-personer som nu vet att de inte behöver begränsas av samhällets normer.

Hennes resa i Miss USA-tävlingen slutade efter stängda intervjuer med domare som sedan valde vilka 16 deltagare som skulle få tävla om titeln. Till Yahoo Life berättar Kataluna att de andra deltagarna fick besvara frågor som rörde politik och klimatförändringar. Medan hennes frågor endast rörde hennes transformering.

– Hela min intervju handlade om min transbakgrund. Det gjorde mig väldigt besviken för jag hade så mycket mer att erbjuda. Det fanns så många andra saker som jag ville prata om. Jag förväntade mig mer.