I den väldigt, väldigt, väldigt, väldigt begränsade genren ”julfilm med gaytema” får man nästan vara glad för det lilla man får. Det är synd att det ska vara så, men vi kan alltid trösta oss med att ”straighta” julfilmer sällan är några mästerverk heller. Titta bara på alla sockersöta, romantiska komedier som ploppar upp på Netflix så här års med Vanessa Hudgens i alla huvudroller. Då ser iallafall jag hellre på Michael Urie som tvingas välja vem av två ursnygga män han ska spendera julen med.

Skådisen vi minns från Ugly Betty spelar Peter, en charmigt blyg men hopplöst singel LA-kille som aldrig verkar kunna behålla en pojkvän längre än några månader. Ensamheten har gått så långt att han pratar med sina växter, döpta till Judith och Linda. Men julen närmar sig, det är dags att åka hem till tjocka släkten i New Hampshire, och för en gångs skull vill han överraska mamma med att visa upp en ny karl. Kanske kan bästa vännen Nick ställa upp som en låtsaspojkvän?

Peters välmenande mor Carole (spelad av härliga Kathy Najimy från En värsting till syster), eller Christmas-Carole som hon vill kallas runt jul, har dock bokat in en blinddejt med stans enda andra singelbög. Hunkige tränaren James (Luke Macfarlane) gör entré och charmar med sina smilgropar och skiddejter.

Men övriga familjen är övertygade att Peter hör ihop med sin bästis, svärmorsdrömmen Nick (Philemon Chambers kommer bli din nya Instagram-crush, varsågod).

Handlingen är sötare än saffransbullar och tunnare än en pepparkaka. Så tunt faktiskt, att filmskaparna har fyllt ut manus med fler familjemedlemmar än någon kan hålla reda på. En stor behållning här är den alltid sevärda Jennifer Coolidge som ställs varje scen som vampig moster, som försöker projektleda en julföreställning kallad ”Jesus H. Christ”.

Är det charmigt? Ganska. Roligt? Ibland. Förutsägbart? Javisst. Cheesy? Absolut. Single All The Way bjuder på harmlös, familjevänlig och heteroanpassad humor. Inga naughty skämt om hårda paket eller glänsande kulor här inte. En spontan dans till Britney Spears jullåt här, någon Grindr-referens där – man tar ofta chansen att spela på gayklyschorna för få alla tittare oavsett läggning att dra på smilbanden. Det funkar faktiskt, om man kommer in med rätt slags förväntningar på sin julunderhållning kan betyget landa på en snäll trea.

Lite lätt kritik dock (och en lätt spoiler): Kan två bögar aldrig bara få vara vänner på film, utan att omgivningen försöker para ihop dem eller att det visar sig finnas känslor mellan dem?

Utbudet av homoinkluderande julkomedier håller iallafall på att breddas, och det är ändå positivt. Ifjol kom lesbiska romkomen Happiest Season med Kristen Stewart, och inom kort släpps även The Christmas Setup på diverse hyrfilmstjänster. Där försöker Fran ”The Nanny” Drescher att få ihop sin son med hans gamla förälskelse från high school. Låter som att den kan bli en trevlig double-feature med Single All The Way medan du klär granen och inväntar tomten.