Den australiensiske skådespelaren Josh Hartnett avslöjar i en ny intervju att han var tilltänkt att spela Ennis i Brokeback Mountain. Men på grund av ett tidigare kontrakt för filmen The Black Dahlia tvingades han dra sig ur och Heath Ledger fick istället rollen. enligt uppgifter till Daily Mail ska Joaquin Phoenix vid den tidpunkten ha varit tilltänkt att spela Jack, den roll som sen kom att spelas av Jake Gyllenhaal.

I intervjun med det australiensiska morgonprogrammet Sunrise uttrycker han sin ånger över vad som kunde ha blivit.

– Jag har alltid velat kyssa Joaquin Phoenix, säger Hartnett.

Joaquin Phoenix har nekat till uppgifterna att han en gång var ombord för att porträttera Jack, men säger att det hade varit en drömroll.

– Jag hade inte tvekat en sekund på att göra den filmen, jag var helt desperat för att få göra den. Det är en ära att folk tycker att jag var värdig nog att spela i den, men tyvärr erbjöds jag aldrig rollen.

Rollen som Ennis var ökänt svårcastad och Hartnett var inte den enda tilltänkta skådespelaren som hoppade på uppdraget för att sedan dra sig ur. En av manusförfattarna bakom Brokeback Mountain, Diana Ossana, har berättat i en intervju med The Hollywood Reporter att det skvallrades i Hollywood om filmen under förproduktion, som bland branschfolket kallades för ”the gay cowboy-movie”.