Fat Dance är skriven av den uppskattade barnboksförfattaren Malin Eriksson Sjögärd och handlar om tolvåriga Maddi från Åmål som älskar att dansa. Maddi är tjock och tycker om att vara det – men hon känner sig inte välkommen i hennes hemstads dansgrupp som bara består av smala människor.

– Det är en politisk bok som handlar om en ung kroppsaktivist som fightas för sin rätt i världen, berättar Malin. Hon är en bokkaraktär med stark röst och vilja. Jag älskar henne och hoppas att jag har gjort henne rättvisa.

Till regnbågsläsarnas stora lycka skildrar boken även en queer relation. I skolan är Maddi ensam fram tills icke binära Elli börjar i hennes klass och det dröjer inte länge innan det slår gnistor.

– Redan vid första mötet blir Maddi störtkär. Elli förstår hur det är att vara normbrytande och tillsammans hittar de en inre styrka. Deras kärlek är jätteviktig!

Relationen är inspirerad av den kritikerrosade filmen Fucking Åmål och plockar upp en del av huvudrollernas feministiska kamp. Den bokaktuella författaren är uppvuxen och bor strax utanför Åmål och berättar om vikten av filmen.

– Filmen var revolutionerande. Jag tänker att Maddi och Elli är vår tids Elin och Agnes, som genom sin relation slår tillbaka mot normer och förtryck från omvärlden.

Fat Dance är fiktiv men baseras på tankar och upplevelser från Malins egna liv.

–  Jag är inte själv tjock men jag har erfarenhet av att känna mig tjock. Det är någonting jag har tänkt mycket kring – att jag skriver en berättelse som jag med min egen identitet inte kan representera. Men den queera världen står jag nära! Det har alltid varit en stor del av mitt liv och jag är gift med en kvinna.

Med boken hoppas författaren att hon kan ändra människors syn på kroppen. När Malin var liten läste hon den världskända litterära serien ”Tvillingarna” – böcker som tidigt väckte osäkerheter hos henne.

– Huvudkaraktärerna beskrevs som smala, långa och blonda. I en av böckerna skrevs det om en tjock kompis som bantade och blev smal och genom det även lycklig och populär. Det gjorde mycket med mitt psyke. Jag hoppas att Maddi kan göra motsatsen!

Vad har du fått för respons på Fat Dance?

– Många är glada att boken finns då det saknas barnböcker med tjocka bokkaraktärer. Jag har även fått fin respons från kroppsaktivister. Först var jag orolig att jag inte skulle ha trampat ned i Maddis skor tillräckligt men det verkar jag ha klarat.

Blir det en uppföljare?

– Det blir det nog inte! Det här är en bok som får stå för sig – Maddi har berättat sin berättelse.