Redan 2020 smygstartade Louise Boije af Gennäs sin karriär som artist med julsingeln ”I’d Like You For Christmas”, tillägnad de hårt arbetande covidsjuksköterskorna. I samband med singelsläppet startade artisten även en insamling.

– Första singeln släpptes förra julen, när det var akutläge inom vården. Vårdpersonalen gick på knäna under pandemin och jag ville hjälpa till. Vi lyckades samla in över en halv miljon kronor, som delades ut till mer än hundra utmattade covidsjuksköterskor. De fick upp till 5000 kronor var, som tack för sina enorma insatser.

Trots att den albumaktuella artisten mest är känd för sitt författarskap, med bland annat flat- och genombrottsromanen ”Stjärnor utan svindel”, så har musiken alltid legat henne varmt om hjärtat. På senare dar har hon uppträtt live på olika tillställningar, men att spela in musik i studio som sedan hamnar på Spotify har enligt henne en annan tjusning.

– Inspelad musik är som att kunna ställa en egen bok i bokhyllan, medan att uppträda live är mer som teater: en upplevelse i stunden, ingenting man kan spara. Nu finns det inspelade låtar som också andra kan lyssna till, vilket känns fantastiskt!

Albumet ”You’re All I Want For Christmas” som släpps i slutet av november består av klassiska amerikanska julsånger och är dedikerat till alla som nu lider av pandemins effekter. Projektet ämnar samla in pengar till Stockholms Stadsmission, där bidragen öronmärks för att särskilt användas till att stötta utsatta kvinnor och barn.

– För många är läget akut. Företag och mindre verksamheter har gått i konkurs, och människor har förlorat sina jobb. Folk har inte mat och mammor har inte råd att köpa skor till sina barn när vintern kommer. Det är viktigt att hjälpa till och nu inför julen är folk mer benägna att öppna sina plånböcker.

Medverkande på albumet är bland andra gitarrgurun Conny Bloom, Sveriges ledande jazztrombonist Karin Hammar, prisbelönte gitarristen, kompositören och producenten Georg ”Jojje” Wadenius, grammisnominerade munspelaren, pianisten, kompositören och artisten Tina Ahlin och Sveriges främsta trumpetare Peter Asplund. Tillsammans med det professionella gänget av musiker vill Louise Boije af Gennäs skapa en jazzig julmagi.

– Vi gör jazzversioner av klassiker som Mariah Careys ”All I Want For Christmas Is You”, liksom en helt ny balladversion av Darlene Loves ”All Alone On Christmas”. Jag hoppas att lyssnarna ska spela låtarna i bakgrunden samtidigt som de julpysslar och därmed komma in i en mysig julstämning.

Julen är viktig för artisten och hon kopplar högtiden till relationerna med nära och kära.

– Men jag vill även nå ut till de ensamma. Jag hoppas att folk i juletid också ägnar en tanke åt främmande människor. Inte minst skulle jag vilja se att unga utvecklar sin empati och är beredda att hjälpa till. Vi lever i ett väldigt hetsigt pryl- och egofixerat samhälle, så jag tror att man mår bra av att sträcka ut en hand och känna att man faktiskt kan göra skillnad för andra.

För oss som känner till Louise Boije af Gennäs vet vi även om relationen med exet och stjärnförfattaren Mian Lodalen. När vi pratar om regnbågscommunityt lyser Louise upp som solen.

– Det är som ett gammalt andra hem för mig. Även om jag inte lever i en regnbågsrelation nu så känner jag en stark koppling till communityt. Nu när jag har releasefest för albumet kommer en massa gamla kompisar från åren då jag levde med Mian och är med på kalaset. Vi har hållit kontakt hela tiden, och det är alltid lika kul att träffa dem och festa loss tillsammans!

För tillfället har artisten fullt upp då hon parallellt med skivan jobbar med en relationsroman, en ny deckarserie och en nyskriven pjäs, men en sak är säker – hon vill hålla på mer med musik framöver.