För fem år sedan tog Sveriges första transsexuella rappare Mandy Rich musikaliska resa fart. Sedan dess har hon släppt låtar som bland andra ”Regnbågarnas Stad”, ”Rosa blod” och ”Svart jojk”. Ända från start har hon brunnit för att uttrycka sin identitet genom musiken.

– Jag ville berätta för världen vem jag är – som den tjejen jag är. Jag ville göra det storslaget vilket resulterade i att jag ställde mig på scen. Det var läskigt att blotta sig själv men jag har blivit bra bemött av både kollegor och fans.

Hiphop artisten har länge varit en viktig profil inom hbtq+ communityt och jobbar mycket med queer representation i sin musik.

– Alla queera röster bör lyftas oavsett om det gäller poesi, böcker eller musik. Jag tycker att det borde normaliseras och inte vara en grej. Bara att Tone Sekelius nästa år kommer att uppträda i Melodifestivalen som första transpersonen är ett otroligt viktigt statement för communityt.

Inför singelsläppet känner sig Mandy nervös, spänd och taggad. Singeln är baserad på en av hennes tidigare relationer som sakta men säkert bröts ned i tystnad.

– På ytan såg det fint ut men egentligen var det infekterat. Vi slutade prata om våra känslor. På nätterna åkte vi bil tillsammans och lyssnade på musik för att få ett break från varandra.

Den singel-aktuella artisten hoppas att låten bidrar till att lyssnarna kommer ihåg sitt eget värde och att de finner styrka att lämna om de är fast i en destruktiv relation.

– Många håller kvar på grund av rädslan att vara ensam, men det är mycket bättre att klippa bandet och gå vidare. Förhoppningsvis har man vänner och familj som man kan luta sig mot. Och till slut kommer någon som lyfter dig!

Mandy och Julia Alfrida träffades för första gången när de uppträdde på ett gemensamt Pride-event. Vid första mötet blev Mandy hänförd av Julias röst och hur hon framförde budskapet i sina låtar.

– Julia är fantastisk och gör fantastisk musik. När jag skrev ”Dom kallar oss odds” funderade jag på vilka röster jag ville ha med och det dröjde inte länge innan jag kom att tänka på Julia. Hon befann sig på en liknande plats i livet som låten skildrar så det passade perfekt.

Efter singelsläppet hade Mandy tänkt sig en releasefest men i samband med de nya restriktionerna blir det förmodligen inte av.

– På något sätt kommer jag fira! Men mitt fokus för tillfället är att producera ny musik. Jag håller nämligen på att skriva en EP till nästa år, så håll utkik.

Vad skulle du hälsa alla QX-läsare som tycker om dig och din musik?

– Tack till alla som lyssnar, delar och skriver till mig. Det är ni som får mig att fortsätta med det jag gör. Jag vet att min musik rent fysiskt räddar liv och det går inte att att sätta streams eller pengar på det. Tack för att ni finns!

”Dom kallar oss odds” finns att lyssna på här!