Världsstjärnan Katy Perry rivstartade sin musikaliska karriär 2008 med singeln I Kissed a Girl – en låt som med stort genomslag fick gemene man att vilja utforska sin sexualitet. Och som inte minst fick brudar att vilja kyssa brudar.

Men det dröjde inte länge innan låten skulle komma att bli kritiserad för dess underliggande homofobi. I efterhand har även Katy i egen hög person medgett att låttexten innehåller problematiska stereotyper och att hon inte skulle göra den på samma sätt idag.

Trots detta klassas popartisten som en gayikon. I en intervju med Out Magazine pratar hon varmt om sin relation till regnbågsvärlden.

– Jag kommer ifrån en väldigt skyddad uppväxt där det inte är okej att vara vän med någon från communityt. Och nu är det mitt community. Det är min show. Det är mitt folk. Det är min vardag. Jag skulle inte ha överlevt utan communityt.

Att representera hbtq+ communityt har sedan en lång tid tillbaka varit viktigt för artisten. 2010 släppte Katy singeln Firework. I musikvideon kysser två män varandra. Syftet med scenen var enligt popartisten att normalisera regnbågsrelationer.

– Målet var att inkludera och normalisera. Mina låtar har alltid varit färgglada och hoppfulla.

När världsstjärnan hör sina gamla dängor spelas idag känner hon sig ”riktigt gammal”.

–  Men det betyder även att budskapet i låtarna fortfarande är sant för människor.

Den 29 december är det premiär för Katy Perrys show PLAY i Las Vegas. Publiken kan förvänta sig några av hbtq+ favoriterna – men med en uppgradering.

– De kommer göras maffigare och bättre. Det är så roligt.