I en av regnbågsrollerna syns bekanta skådisen och regissören Casper Andreas (som också syns i IKEA:s julreklamer). QX kollade upp hur det kom sig att han fick en roll  den svenska filmserie-klassikern.

Hallå Casper, hur fick du den här rollen?
– Jag provfilmade för rollsättarna! Jag fick scenerna skickade till mig och gjorde en self-tape som jag skickade in. Sedan fick jag rollen.
Jag har ju jobbat länge som skådespelare i New York och LA innan jag flyttade tillbaka till Sverige för några år sedan och tycker att det har varit frustrerande svårt att ens få komma på provfilmningar i Sverige. Här provfilmas ofta väldigt få personer och man väljer ofta skådespelare man redan känner till. Så jag hoppas att detta, och andra roller jag spelat in i år, kommer leda till fler möjligheter.

Vi vill inte spoila nåt men du spelar gay, finns det nåt du kan säga om rollen och storyn?
– Jag kan säga så här: Jag tycker det känns jättebra att gay-karaktärerna i filmen är där av en anledning storymässigt och att man inte bara har slängt in ett par gaykaraktärer för representationens skull.

Vad är ditt förhållande till Beck-filmerna?
– Jag måste erkänna att jag har noll förhållande till Beck-filmerna. Förutom att jag läste romanerna av Sjöwall/Wahlöö som tonåring. Jag har typ bott i USA under hela Beck-filmernas långa historia och har bara kollat på den som släpptes förra säsongen där Björn Elgerd är med. Men det är jättekul att få vara med på ett hörn i detta franchise som jag förstått har en jättestor publik.

Det är lite homo i serien då både Jenny och Klas har haft storylines som berättat att de haft samkönade relationer, men sen tas det inte upp på nåt sätt. Är det för lite hbtq+ i Beck?
– Det visste jag inte! Men det hoppas jag att de spinner vidare på då. Tror absolut att det finns utrymme för fler HBTQ-karaktärer och storylines i dessa filmer.

Vad ser du fram emot 2022?
– Jag är faktiskt manusförfattare på en tv-serie under utveckling som jag ska fortsätta jobba på under 2022. Tanken är att jag ska regissera om den blir av. I så fall kan jag lova fler queer-karaktärer i rutan!