Erik Elias gjorde succé i Idol (och på QX.se där den första artikeln vi skrev om honom är årets näst mest lästa!

Tre höjdpunkter för dig 2021?
– Bara tre? Jag la fram min uppsats ”Adaptering av managementinnovation i offentlig sektor” och tog examen i Statsvetenskap. Jag uppfyllde den där drömmen jag länge haft om att slänga ett mickstativ i golvet. På Cirkus dessutom. Hur coolt? Och, ingen höjdpunktslista utan Lisa Ekdahl. På bästa sändningstid sjöng jag ikoniska Vem vet tillsammans med självaste Lisa Ekdahl. Hallå fattar ni, Lisa Ekdahl!

Och det sämsta?
– Att flytta från Västkusten och ha distansförhållande med mina närmsta vänskaper. Men Norrköping har tagit hand om mig väl och Ruddan & Mallan, jag lovar att älska er på avstånd!

En person som du skulle vilja hylla i år och varför?
Magdalena Andersson! Alltså äntligen krossas det där glastaket och vi har en kvinnlig statsminister. Men det kräver sin människa att vara den som orkar. Så stor eloge!

Något du ångrar att du gjorde 2021?
-Såhär i efterhand kan jag ångra allt tvivel och alla otillräcklighetskänslor som jag bärt i min kropp under 2021. Samtidigt har just tvivlet skapat de frågeställningar och tankebanor som tagit mig framåt. Men ibland har det tagit över mig.

Vilken låt är 2021 för dig?
– Hybris på denna. Men det måste ändå vara min egna gamla dänga jag skrev för sex år sen: Vill du ha mig? Så ta mig!

Vilket tv-program var din favorit?
– Hallå! Är det här ens en fråga. Idol såklart!

Hur firar du nyår?
– Ingen aning! Någon som vill dansa?

Vad ser du mest fram emot 2022?
– Jag ser fram emot lite vila och reflektion. Men mest ser jag fram emot att släppa musik, så håll utkik!

Frida Modén Treichl gjorde succé på Malmö Opera i huvudrollen som Maria i Sound of Music. I QX decembernummer berättade Frida om sina queera roller, om hur hon föll för flickvännen Sofia och varför hon blev chockad över gaygalanomineringarna ett år…

Tre höjdpunkter för dig 2021?
– En strand helt för oss själv på Samos i Grekland i somras, ett lånelöfte, och att göra Maria i Sound of Music på Malmö Opera för fulla salonger.

Och det sämsta?
– Att repetera musikal i munskydd.

En person som du skulle vilja hylla i år och varför?
Nooshi Dadgostar, för att hon är den tydligaste politikern i Riksdagen.

Något du ångrar att du gjorde 2021?
– Hm…minns inte (skrattar).

Vilken låt är 2021 för dig?
– Suddenly av Vargas & Lagola

Vilket tv-program var din favorit?
– Alla Marvelfilmerna/serierna, i kronologisk ordning, på Disney+.

Hur firar du nyår?
– Det blir knytismiddag med vänner och kollegor i Malmö, plus storasyrran Miriam Treichl livestreamde nyårskonsert från Kungliga Operan på datorn.

Vad ser du mest fram emot 2022?
– En helt fantastisk nyhet som jag ännu inte kan avslöja…

Markus Sjölén Gustafsson prisas av Sveriges Riksdag efter sin uppsats som granskar svenska makthavares syn på homosexuella genom åtta decennier. Klart vi ville ha med hans sammanfattning av året!

Tre höjdpunkter för dig 2021?
– Att få möjligheten att både träffa och krama om mina morföräldrar efter 1,5 års väntan på vaccinet var helt klart det bästa som hände! 2021 inleddes med att jag blev klar med uppsatsen ”Fully Acceptable”. Att den nu tilldelas ett pris av riksdagen och därmed har fått mycket uppmärksamhet igen i slutet av året gör att den också måste kvala in på listan. Jag hade lyxen att semestra, smittsäkert, i Spanien hela augusti. Förutom solen och värmen fanns ett underbart tapasställe vars rätter är det bästa jag ätit i år.

Och det sämsta?
– Det sämsta? Av de saker vi faktiskt kunde påverka: Att Klimattoppmötet i Glasgow (COP26) inte lyckades enas om tillräckligt med åtgärder för att säkra 1,5-gradersmålet.

En person som du skulle vilja hylla i år och varför?
Vanja Södergren och de andra arrangörerna i Gay Power Club 1 som ordnade Europas första Prideparad i Örebro för 50 år sedan! De har inte uppmärksammats tillräckligt.

Något du ångrar att du gjorde 2021?
– Jag och sambon bilade ner till semestern i Spanien. Ungefär halvvägs når vi Frankrike som har ett obegripligt system med vägtullar. Jag ångrar att jag litade på min sambo om vilken fil vi skulle välja. Jag ångrar att jag inte kunde säga ”Nej, jag kan inte backa ut igen. Det står en dam i en vit Peugeot bakom mig!” på franska. Och jag ångrar att jag surade fram till spanska gränsen.

Vilken låt är 2021 för dig?
– Jag snöade in på fransk 70- och 80-talsmusik i år. Den låt jag spelat mest är La Ballade De Gens Heureux med Gérard Lenorman. Någon slags verklighetsflykt! Måste jag välja en låt från i år är det Don’t Shut Me Down med ABBA.

Vilket tv-program var din favorit?
– Den brittiska förlagan till Bäst i Test, Taskmaster! Okomplicerat, knäppt och du får skratta väldigt mycket!

Hur firar du nyår?
– Jag hade hoppats kunna träffa en nära vän i Manchester och gå på Canal Street. Det kommer inte hända. Förhoppningsvis fuldansar jag och några kompisar till samma musik på hemmadiscot i stället.

Vad ser du mest fram emot 2022?
– Dagen vi obekymrat och spontant kan umgås igen.