När Kalle Anka dansat ut, ni tröttnat på Karl-Bertils släpande steg och alla lärt sig vissla med Johanna, då är det dags att lämna klapparna, släkten och stojet och bänka sig framför tv:n och börja bingea mot nyår.
Här är serierna, självklart med HBTQ+ touch som ni MÅSTE streama!

Hacks (HBO Max)
Jag har väntat och vänta, och nu i december kom den äntligen till Sverige! Emmy-prisade komediserien Hacks handlar om Deborah Vance, en äldre Las Vegas-diva som börjat trampa vatten under sina shower. Hon kopplas ihop med Ava, en ung komedi-författare från Los Angeles som inte alls är imponerad av hennes divalater (eller skämt), och sakta växer ett samarbete fram. Det är himmelskt att se Mare of Easttown-mamman Jean Smart sparra med coola Hannah Einbinder i denna tio avsnitt långa fröjd.
Skådissduon fastnade för varandra på ett privat plan också, och öser superlativ över varandra i intervjuer och under galor, och de gjorde nyligen succé på röda mattan Women in Film-galan då de båda kom i matchande smokings!
Men okej, nu avvek jag lite! Serien är i mina ögon en av årets bästa; varm, smart och tar inte de enklaste vägarna till skratt. Dessutom spelar Ugly Bettys brorson Mark en av liten roll (gay såklart) och Deborahs assistent Marcus har en flirt med Wilson, spelad av Johnny Sibilly, som vi sett i Pose och som vi snart ser i nyinspelningen av Queer as Folk!
Och, nämnde jag att Ava är bi? Ja, den här serien har allt!

The Sex Lives of College Girls (HBO Max)
Äntligen får unga brudar äga college-komedigenren som så länge styrts av kåta smågrabbar. Mindy Kalings serie har fyra grymma unga skådisar i huvudrollerna och är smart, rolig, mysig och nyskapande. Dessutom spelas en av tjejerna av Dune/Call Me By Your Name-skådisen Timothée Chalamet, bara en sån sak! Det är förresten ett sjukt fint genombrott för Pauline Chalamet!
Självklart är det en oväntad gaytwist i serien och jag älskade den. Tio härliga 25-minuters avsnitt!

Saknad aldrig glömd (SVT Play)
Den här brittiska serien finns i tre säsonger på SVT och lyckas faktiskt med konststycket att sakta berätta om ett gammal kriminalfall under varje säsong på ett beroendeframkallande sätt. Säsongerna öppnar med att en kropp hittas (eller i ett fall, en kroppsdel), och en utredning startar. Serien (och utredningen) leds föredömligt av kärva Cassie Stewart, grymt spelad av tv-veteranen Nicola Walker och  dessutom innehåller varje säsong lite HBTQ+karaktärer. Bara en sån sak, att sömlöst få in lite regnbåge!

The White Lotus (HBO Max)
Ett gäng rika människor checkar in på en lyxresort på Hawaii och har alla möjliga former av issues. De anställda på hotellet drivs på grund av detta till en rad beslut som de senare kommer att få ångra… Looking-favoriten Murray Bartlett gör sin livs roll som den sex- och drogmissbrukande hotellchefen Armond, och har en rad scener som redan är tv-klassiker. Dessutom gör Jennifer Coolidge en hyllad roll som snurrig självupptagen arvtagerska som ska dumpa sin mammas aska i havet…
Soundtracket är galet hypnotiskt, och seriens intro är det snyggaste på 20-talet.

Thunder in My Heart (Viaplay)
Amy Diamond är ett minne blott och nu är det Amy Deasismont som gäller. Den före detta barnpopparen har själv skapat den här fantastiska svenska serien om Sigge, en ung tjej som dras in i massa komplikationer med vänner och familj. Underhållande, gripande, trovärdig och rolig i sin svarta humor. Flatkompisen Antonia spelas av debutanten Julia Lyskova och hon är fantastisk i sin roll. Dessutom har Helen Sjöholm en fin roll som Sigges hårt provade mamma.

Vigil (SVT Play)
43-åriga Suranne Jones medverkan kanske är den ultimata kvalitetsstämpeln för en brittisk tv-serie just nu. Efter succéerna med krimserien Scott & Bailey, skilsmässodramat Doctor Foster och flatklassikern Gentleman Jack spelar hon kriminalkommissarie med tragiskt förflutet som tvingas ner i en ubåt och blir fast där medan hon utreder ett mord. Som flatgrädde på moset har Suranne Jones rollkaraktär en romantisk relation med Game of Thones/The Good Fight/Downton Abbey-skådisen Rose Leslies utredare Kirsten.

It’s a Sin (HBO Max)
Vad kan sägas om den hör gaygalanominerade brittiska serien som inte redan är sagt? De flesta tv-skribenter har med Russell T. Davies gripande, men samtidigt livshyllande AIDS-drama om hiv/aids intåg i den brittiska HBTQ-världen. Years & Years-sångaren Olly Alexander gör en fantastisk rollprestation tillsammans med den i övrigt briljanta brittiska casten.
Det är en SYND om ni missar denna pärla.

Tunna Blå Linjen (SVT Play)
Heja SVT! Äntligen fick vi en realistisk polisserie med karaktärer som känns rätt igenom trovärdiga. Serien, som utspelar sig i Malmö, har dessutom lyckats att få tag på statister som är så sjukt bra. Amatörer som liksom bara känns totalt äkta i sina reaktioner! Och när man adderar intressanta rollfigurer varav två kvinnliga poliser som brottas med om de ska berätta om sin relation med risk att inte få dela polis-bil under dagarna… Must ser tv!

Veneno (Netflix)
En spansk serie om HBTQ+ikonen La Veneno, en transkvinna med ett trassligt förflutet som plötsligt blir tv-stjärna på nittiotalet i Spanien. Serien är baserad på memoarboken Not A Whore, Not A Saint: The Memories of La Veneno och följer Valeria, en ung journaliststuderande som upptäcker att hon har en hel del gemensamt med just La Veneno. Deras liv flätas sen samman när Valeria skriver en bok om transikonen.