På nyårsdagen samlades Harry Potter-fansen för att se den efterlängtade återträffen Tillbaka till Hogwarts på HBO Max. I uppföljaren samlas filmskaparna och skådespelarna återigen för att se tillbaka på fenomenet tillsammans. Men författaren J.K. Rowling lyste med sin frånvaro.

Potter-författaren har under den senaste tiden synts i media för hennes kontroversiella uttalanden om transpersoner. Sommaren 2020 delade hon en debattartikel om hur Covid 19 lockdowns och isolering kan påverka de som har mens, något som i delar av världen ses som smutsigt och skamfyllt. I rubriken använde artikelförfattarna uttrycket ”personer som menstruerar”, vilket fick Rowling att reagera. Författaren menade att de istället borde ha skrivit ”kvinnor”.

Rowling fick kritik för hennes inlägg från många håll och anklagades för att förneka existensen av ickebinära och män med transbakgrund som också menstruerar.

Harry Potter-skaparen fortsatte att göra sin åsikt hörd i debatten och där hon använde homosexualitet som bevis för att cementera det biologiska könets existens.

– Om kön inte är verkligt så existerar inte samkönad attraktion. Om kön inte är verkligt så raderas den levda verkligheten för kvinnor globalt. Jag känner och älskar transpersoner, men att radera konceptet kön tar bort möjligheten för många att på ett meningsfullt sätt diskutera om sina liv. Det är inte hat att tala sanning, skrev Rowling.

Harry Potter-skådisarna tog ställning mot Rowling

Daniel Radcliffe som spelade Harry Potter i filmerna är ambassadör för organisationen Trevor Project som arbetar med suicidprevention för hbtqi-ungdomar. På organisationens hemsida tog han avstånd från J.K Rowlings kommentarer.

– Transkvinnor är kvinnor. Alla uttalanden som påstår något annat raderar identiteten och värdigheten av transpersoner och det går emot alla råd från professionella sjukvårdsorganisationer som besitter långt mer expertis än både jag och Jo. Enligt Trevor Project uppger 78 procent av trans- och ickebinära ungdomar att de har diskriminerats på grund av deras könsidentitet. Det är tydligt att vi måste göra mer för att stötta unga transpersoner och ickebinära, och inte ogiltigförklara deras identiteter och orsaka ytterligare skada.

Även Emma Watson gick ut mot författarens transkommentarer på sin Twitter.

– Transpersoner är de som de säger att de är och förtjänar att leva sina liv utan att konstant ifrågasättas eller bli tillsagda att de inte är de som de säger att de är. Jag vill att mina trans-följare vet att jag och många fler med mig runt om i världen ser er, respekterar er och älskar er för de ni är.

Även Rupert Grint, som spelade Ron Weasley och Bonnie Wright, som spelade Ginny Weasly har tagit ställning mot Rowlings kommentarer om transpersoner.

Därför var inte Rowling med i Potter-specialen

På nyårsdagen var det premiär för efterlängtade återträffen Tillbaka till Hogwarts på HBO Max. Då stod det klart att J.K. Rowling inte närvarade i specialen, det enda som syntes från författaren var en tidigare intervju som spelades in 2019, innan hon gav sig in i debatten om kön.

Det spekulerades i medier och bland fans om hennes frånvaro var kopplad till klyftan som skapats mellan skådespelarna och författaren. Men enligt brittiska Express ska Rowling ha blivit tillfrågad av producenter att vara med i återträffen, en inbjudan hon tackade nej till. Enligt källor nära Rowling ska hennes beslut däremot inte vara kopplad till trans-bråket. Utan för att hon själv tyckte att intervjumaterial från tidigare var tillräckligt.