Det var den 6 september 1997 som den oändligt älskade prinsessan Diana begravdes. På plats var Elton John som uppträdde med den hjärtevärmande låten “Candle in the Wind” , men spelningen var nära på att stoppas.

Enligt regeringsdokument från det brittiska Riksarkivet tyckte medlemmar i kungahuset att världsstjärnans låt var “för sentimental” för att få spelas. Enligt dokumenten bokade de till och med en saxofonist som skulle ta Elton Johns plats om kungahuset i sista sekund skulle säga nej, rapporterar Gay Times Magazine.

Det var tack vare Dr Wesley Carr, Westminsters dåvarande dekanus, som framträdandet till sist blev av.

– Det är en avgörande punkt i gudstjänsten och vi vill uppmana er till djärvhet. Det är där det oväntade händer och det är något från den moderna världen som prinsessan representerade, skrev han i ett meddelande till Buckingham Palace och fortsatte:

– Jag föreslår respektfullt att allt klassiskt (även en populär klassiker som något av Lloyd Webber) är olämpligt. Bättre skulle den bifogade låten av Elton John vara (känd av miljoner och hans musik har avnjutits av prinsessan).

Wesley Carrs ord gick hem hos kungahuset som efter många om och men lät världsstjärnan uppträda. Hans framträdande anses vara ett av de mest minnesvärda ögonblicken från begravningen som sågs av ungefär 2,5 miljarder människor.