Det svenska filmvåren bjuder bland annat på historisk dokumentär, bögdrama och filmatisering av en hyllad hbtq-barnbok. QX listar fyra svenska regnbågsfilmer som står inför premiär.

 

Så jävla easy going

Filmatisering av boken med samma namn, signerad författaren och psykologen Jenny Jägerfeld, har premiär den 25 februari. Här får vi följa med 18-åriga Joanna som har ADHD och får känslor för urcoola Audrey. Så jävla easy going tippar vi blir årets svenska tonårsfilm.

Fördom och Stolthet: En queer filmhistoria

Regissören Eva Beling visar hur bögar, flator och transpersoner skildrats i svensk kultur de senaste 100 åren. Det blir arkivfilmer och gamla filmklipp som tar oss igenom denna resa. Dokumentären har premiär den 25 februari.

Lill-Zlatan och Morbror Raring

Pija Lindenbaums populära barnbok har blivit till en fartfylld film om Ella som är bästis med sin morbror. Men när hennes morbror presenterar sin nya pojkvän Steve blir hon orolig för att han ska komma i vägen för deras fina vänskap och inleder ihärdiga försök att skrämma bort honom.

Magisterlekarna

På universitetet Läroverket är ALLA bögar, inklusive lärarna. En sträng magister ägnar sig åt erotiska lekar med elever och det blir bdsm, maktspel och extremt mycket homoerotiska inslag. Även den här filmen är baserad på en bok skriven av Kristofer Folkhammar. Magisterlekarna har premiär den 22 april.