Berätta, hur kom låten ”My Way” till?
– Jag hade en session med Anderz Wrethov för snart fem år sedan, och den 16 oktober 2017 ser jag att jag fick första utkastet när jag gräver i inkorgen. Allt kom på plats så naturligt och snabbt. Vi pratade lite om vad för typ av låt vi ville göra, att den gärna får vara lite uptempo. Så Anderz började prodda, vi tog fram en melodi och han fortsatte producera. Jag gick och skrev text, sedan möttes vi upp, slog ihop vad vi kommit fram till, och sedan dess har det inte gjorts några större ändringar i låten.
– Texten är fortfarande väldigt relevant. Kort och gott kritiserar den samhället utan att vara beskyllande. Lite ”Är det inte sjukt att det fortfarande ser ut så här?”. Den är hoppfull, så den är inte ett stort slag i magen.

Det är en upptempolåt du tävlar med, blir det dans?
– Jag håller mig till sången främst, jag är ingen dansare och har inga aspirationer att bli det. Så förvänta er inget Beyoncé-moment!

Du finns på Spotify, men under namnet Thomas Sekelius?
– Vi håller på att skapa en ny profil och förhoppningsvis är det löst till det här släppet. Jag ser detta lite som en ”re-branding” musikmässigt då jag vill gå ifrån en influenser som gör musik till att bli artist, detta ÄR en ordentlig satsning. Men med det sagt vill jag inte lämna influencer-grejen.

Du är den första transpersonen som tävlar i Melodifestivalen, känns det tröttsamt att prata om eller känner du att det är en viktig del du vill prata mycket om?
– Det känns både och. Jag vill prata om det, men ibland kan jag tycka att det blir huvudsaken. Visst, det här en del av mig, men jag är mer än bara trans. Jag vill ta den här plattformen, men varenda intervju handlar om det här… Ibland vill jag bara vara jag, artisten Tone. Jag hatar att min medverkan och existens blir politisk för att det finns så lite representation av transpersoner. men jag tycker också det är så mäktigt och fett att vara den första transpersonen som tävlar i Melodifestivalen. Att få representera, utbilda och vara en förebild för andra transpersoner, men jag inte vara en aktivist konstant.

Har din röst påverkats av din transition?
– Nja. Det där är en ganska vanlig missuppfattning. Östrogen gör inte samma sak som testosteron gör. Transkillar får ju mörkare röst ganska snart efter att testosteron-behandlingen börjat. östrogen påverkar inte rösten. Däremot fick jag stressrelaterade problem med min hals innan jag kom ut, och det påverkade rösten. Men nu har jag gått hos sjukgymnast, och när jag kom ut släppte även spänningarna och min sångglädje kom tillbaka.

Vad tyckte du om förra helgens program?
– Numren var jättetrevliga, och att det här med att tekniken gick som den gick, det kan man ju inte göra så mycket åt. Och Cornelia var helt magisk!

Har Mello alltid varit en dröm och vilken Mellolåt är din favorit, gärna bortsett Euphoria som alla säger?
– 
På senare år, ja. En av mina favoriter är I’m Moving On med Sarah Dawn Finer. Det är inte bara en bra låt, hissen i numret är ikonisk.

En låt ur musikhistorien som du önskar att du skrivit?
– Men snälla vad svårt, det finns så många! Jag lutar nog åt någon tidlös, typ I Wanna Dance With Somebody, 9 to 5, Umbrella eller Crazy in Love. Jag tycker det är så intressant med musik som inte dör ut.

Vilket är världens bästa album?
Dua Lipa – alltså Duas första album, eller Lemonade av Beyoncé. Jag hade väldigt svårt att välja här, men dessa album minns jag att jag var besatt av när de släpptes, och kan fortfarande lyssna från början till slut utan att hoppa över någon låt.

Vad är ditt förhållande till Dua Lipa och såklart, hennes bästa låt?
– 
Älskar! Jag har ofta hennes musik som referens när jag själv skapar, och jag tycker hon alltid har ett fräscht sound som är svårt att tröttna på. Dreams eller IDGAF är mina favoriter. Då kanske ni undrar varför jag valde att återskapa detta album, och det är helt enkelt för att det är snyggare!

Tone återskapar Dua Lipas albumonmslag Future Nostalgia. Smink & hår Tone själv och Evelina Lundqvist.

Här återskapar Tone Dua Lipas ”Future Nostalgia” 2020.